(FOTO) Blizu se nahaja toplo jezero, v katerem se lahko kopate tudi pozimi, saj temperatura ne pade pod 24 stopinj

D.Ži
29.12.2023 16:28

Le nekaj ur vožnje iz Slovenije se nahaja pravo naravno čudo. Jezero vas bo prijetno zmasiralo, zdravilni hlapi pa koristijo dihalom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tukaj so se namakali že stari Rimljani. 
Profimedia

Če iščete kraj v soseščini, ki je odprt za kopanje in sprostitev v naravi vse leto, bi lahko madžarsko jezero Hévíz izpolnilo vaša pričakovanja.

V bližini Blatnega jezera, ob severnem pobočju gore Keszthely, v središču mesta Hévíz vas bo pričakalo največje termalno jezero v Evropi s površino 47.500 kvadratnih metrov.

V zimskem času ta kraj prežema pomirjajoča melanholija.  
Profimedia

Poleg tega je Hévíz eno največjih biološko aktivnih naravnih termalnih jezer na svetu. Šotno blato, naravno blato, ki krepi učinke zdravilne vode z blagodejnim magnezijem, žveplom in kalcijem, je eden od razlogov, zakaj je jezero znano po zdraviliškem turizmu, v katerem so uživali že stari Rimljani. Približno 38 metrov globoko jezero se je razvilo v istem obdobju kot Blatno jezero pred 20 do 22 tisoč leti.

Nabrežje jezera krasi tradicionalna arhitektura. 
Profimedia

Ker voda nenehno kroži, se vsake tri dni popolnoma obnovi, njeno kakovost pa Madžari vestno nadzorujejo. Glede na to, da temperatura vode nikoli ne pade pod 24 - 26 °C, poleti pa se giblje od 33 do 35 °C, obiskovalci prihajajo tja vse leto.

Ob jezeru je na voljo tudi bogata velneška ponudba. 
Profimedia

Tekoča voda poskrbi za prijetno masažo, kondenzirana para, ki se pozimi nabere nad jezerom, pa je neke vrste naravni inhalator. K sprostitvi pripomore tudi idilično rastje: lilije, lotusi, ginko in japonske magnolije ustvarjajo spektakularen prizore.

Sončni zahod nad jezerom, ki je priljubljeno v vseh letnih časih. 
Profimedia

Glavni vhod do jezera "varujeta" dva keruba, ki ju je na prelomu iz 19. v 20. stoletje izdelala družina Feštetić, in po legendi, če gre nekdo med njima brez ljubezni v srcu, bosta keruba spregovorila, piše hrvaški portal PunKufer.

Heviz velja za največje biološko aktivno jezero na svetu.  
Profimedia

Ob vhodu prejmete zapestnico s čipom, ki bo uporabna tudi za odpiranje omaric, kjer lahko pustite svoje stvari. Sredi jezera je paviljon s ploščadmi za sončenje. Na voljo je tudi več bazenov, v katere se vstopa po stopnicah.

Domačini skrbijo, da se ob jezeru vedno kaj dogaja. 
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta