(FOTO) Britanski mediji so se zaljubili v hrvaški otok, ki mu pravijo "skriti dragulj". Kaj jih je tam tako navdušilo?

D.Ži
12.06.2024 11:25

Slovenci ta otok precej dobro poznamo, Britanci pa so ga očitno šele začeli okrivati. Pišejo tudi o čudoviti zeleni naravi, ki se skriva na drugi strani mestnega obzidja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ni dvoma, Korčula je eden najlepših jadranskih otokov.  
Profimedia

Kmalu se bo tudi uradno začelo poletje. Nekateri so že odpotovali na počitnice, drugi o njih še intenzivno razmišljajo, tuji mediji pa so se razpisali o čudovitih dopustniških destinacijah. Tako je britanski Mirror objavil članek o hrvaški Korčuli, ki so jo že v naslovu označili za "skriti dragulj".

Britanci Korčulo opisujejo kot pravi turistični biser.   
Profimedia

Otok v Dubrovniško-neretvanski županiji s površino le 279 km² je pritegnil pozornost tujcev. Nahaja se blizu priljubljenih mest, kot so Dubrovnik, Hvar in Split, ki so vsako poletje polna turistov. Mirror za Korčulo piše, da gre za "izven Hrvaške malo poznan otok" in da tja prihaja manj turistov kot v druga dalmatinska mesta.

Ozke kamnite uličice skrivajo svoje zgodbe.  
Profimedia

"Medtem ko so večja obalna letovišča v okolici znana po bučnih festivalih elektronske glasbe, je Korčula drugačna. Njene glavne atrakcije so mirne plaže, nedotaknjena pokrajina in dolga zgodovina," pišejo Britanci.

Zgodovina otoka je dolga in vznemirljiva.   
Profimedia

"Zgodba o otoku se začne pri starih Grkih, ki so ga zaradi gostega hrastovega in borovega gozda imenovali Korkyra Melaina ali 'Črni Krf'. V glavnem mestu, ki se imenuje po otoku, živi 5000 ljudi v srednjeveških stavbah. Zaradi ohranjene narave, stavb in njihove ureditve so se uvrstili na Unescov seznam," dodajajo.

Krilati beneški lev še vedno bdi nad mestom.  
Profimedia

Omenjajo tudi oljčne nasade, vinograde, dobro vino, plaže ... "Če za seboj pustite mestno obzidje in slikovite kamnite ulice, boste naleteli na zelen otok s številnimi oljčnimi nasadi in vinogradi, kjer nastaja Grk, belo vino, ki ga pridelujejo le na Korčuli in ga zaradi omejene proizvodnje ne izvažajo," pišejo.

Korčula je znana tudi svojih kamnitih stopniščih.   
Profimedia

Med plažami so našteli Pržino, edino peščeno plažo na otoku, in Bilin žal.

Britancem je všeč, ker Korčule preostali del sveta še ni množično odkril.   
Profimedia

"Če želite obiskati otok, potem je pozna pomlad najboljši čas za to. Maj je običajno čas, ko imate zmagovalno kombinacijo toplega vremena, dolgih dni in ugodnih cen. Najlažji način, da pridete tja, je let do Splita in nato s trajektom do otoka", še piše Mirror.

O stopnicah na Korčuli je prepeval tudi Oliver Dragojević.   
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta