(FOTO) Kaj bodo jedli navijači na svetovnem prvenstvu v Katarju? Ponudba slastnih prigrizkov je izjemna

D.Ži
14.11.2022 10:02

Prazna vreča ne stoji pokonci. Nogometne navdušence v Dohi pričakuje bogata ponudba slastne ulične hrane z orientalskim pridihom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Nogometni navijači težko preživijo tekmo brez prigrizkov in pijače. Kdor bo med svetovnim prvenstvom v Katarju, bo brez težav našel slastne prigrizke, ki se jih bo lahko lotil kar s prsti. Šams Al Kasabi ve, kaj se dobro obnese kot ulična prehrana. Njena restavracija Shaj Al Shumos je prva, ki jo je v starem delu Dohe odprla ženska. 

Image: 70017430, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no

Rigag je v njej najbolj prodajana jed. To je zalivska specialiteta in lokalna različica palačink. Narejen je iz tankega testa, nadevajo ga s kremnim sirom in/ali jajci, lahko pa dodajo gobe, paradižnik, drugo zelenjavo ali piščanca. Dodajo mu tudi žafran.

Image: 70026543, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no

Al Kasabi je v Dohi zelo znana, kot je razvidno iz fotografij, ki visijo v restavraciji. V tradicionalnem čadorju je pozirala z emirjem in mednarodnimi zvezdami. Najnovejša slika še ne visi na steni, jo pa ponosno razkazuje na svojem pametnem telefonu - fotografirala se je z Davidom Beckhamom.

Na vprašanje, ali v rigag doda čokoladno kremo, odvrne: "To počnejo samo ženske na ulici."

Misli na ženske, ki stojnice z ogromnimi ponvami ob sončnem zahodu postavijo na robu starega suka. Prodajajo domačo tradicionalno jed, narejeno po družinskih receptih.

Testo je narejeno iz pšenične moke, vode in je pečeno zelo na tanko. Ko je rigag pečen, ga prelijejo s čokoladno kremo. Nato palačink ne zvijejo, ampak dvakrat prepognejo na četrtino.

Čapati na obalni promenadi je še ena zanimiva izbira prigrizka. To so tanke pogače indijskega izvora, narejene iz mešanice ječmena, prosa in pšenice. Pripravijo jih s sladkorjem, soljo, vodo in koruznim oljem ter spečejo v ponvi brez maščobe.

Prodajajo premazane z malo prečiščenega masla ali polnjene s kremnim sirom, čokoladno kremo ali mletim mesom.

V bližini na ulici, polni ponudnikov ulične prehrane, stoji približno 30 majhnih stojnic, vendar čakalnih vrst ni. Lačne stranke se pripeljejo z avtomobili in hrano prevzamejo skozi avtomobilsko okno.

Druga lokalna specialiteta je piščančja šavarma, vrsta kebaba, ki pa ga tukaj naredijo malo drugače. "Naša šavarma je popolnoma drugačna," pravi Mustafa, kuhar v restavraciji Al Bisana Arabik, ki ponuja šavarmo za s seboj.

Shawarma recipe,Image: 422867330, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no

"Medtem ko Turki uporabljajo paradižnikovo pasto, mi uporabljamo čilijevo," pojasnjuje. "Zaradi tega je marinada za pečenega piščanca veliko bolj začinjena." Pasta vsebuje tudi kardamom, ingver, beli poper, papriko, sol, svežo limono, sončnično olje, beli kis in vodo.

Four vegetable samosa frying in a pan,Image: 34179956, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no

Bližnji center Galeries Lafayette ponuja prigrizke, ki imajo, vsaj po besedah njihovega prodajalca Soufiana, tisto, kar je potrebno, da so dobro sprejeti med nogometnimi navijači. To so ocvrte in polnjene blazinice iz testa, imenovane samose in sambuse.

Soufiane je ponosen tudi na svojo ponudbo majhnih pit. Ena je "mesna sfiha z govedino in začimbami, kot so kumina, ingver, sol in zelena", pravi. "Mesna sambusa, ocvrti zvitki z govedino, testene kroglice s špinačo, česnom, soljo in ingverjem ter koščki sira. Ko jih okusite, se morate strinjati, da so popoln prigrizek," njegove besede povzema dpa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta