(FOTO) V to nenavadno lepo vas ne smete vstopiti, če niste na seznamu. V njej je prepovedano tudi kajenje

D.Ži
28.10.2022 10:24

Strehe, ki spominjajo na roke, sklenjene v molitvi. A ta pravljična vasica je zaradi leseno-slamnatih hiš neprestano izpostavljena hudi nevarnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Širakava, tradicionalno urejena vas v japonskih Alpah, je po vsem svetu priljubljena zaradi idiličnega vzdušja, ki ga ustvarjajo značilne hiše s poševnimi strehami. Skrito med visokimi gorami in gostimi gozdovi v osrednji Japonski jo poleg čudovite narave zaznamujejo tradicionalne hiše. Imenujejo se gasšo-zukuri, prepoznavne so po slamnatih strehah, ki spominjajo na roke, sklenjene v molitvi.

Slamo na strehah je treba zamenjati vsakih dvajset let, zato imajo Japonci polne roke dela, da hiše prenesejo mrzle in deževne zime. Hiše pozimi, ko so prekrite s snegom, ustvarijo posebno kuliso, nič manj zanimive pa niso niti spomladi, ko zacvetijo češnje.

Profimedia

V zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja je bila ta pravljična vas v prefekturi Gifu uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine, zaradi česar se je močno povečalo število turistov. Majhna podeželska skupnost s 1600 prebivalci je letno naštela 2,15 milijona turistov z vsega sveta, piše portal Punkufer.hr.

Vendar so se leta 2019 oblasti odločile omejiti obiske z uvedbo čakalne liste, naslednje leto pa je Širakava ponovno vzbudila zanimanje, ko je bila uvrščena na nizozemski seznam najbolj trajnostnih destinacij na svetu.

Poleg življenja v sožitju z naravo in izogibanja množičnemu turizmu so Nizozemci hvalili stroge protipožarne ukrepe na japonskem podeželju. Ker so lesene hiše s slamnato streho dovzetne za požar, prebivalci v toplejših dneh redno pregledujejo vas večkrat na dan, da bi jo zaščitili pred ognjem.

Ko je leta 2019 v eni od hiš izbruhnil požar, so vsi domačini prihiteli na pomoč gasilcem, da bi vas rešili pred ognjem. V vasi je tudi prepovedano kajenje.

Od začetka leta 2021 občinske oblasti, vključno z vlado prefekture Gifu, sprejemajo stroge ukrepe za zaščito domačinov pred pandemijo, zato turistom svetujejo, da se pred obiskom seznanijo s prepovedmi in pravili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta