(FOTO) Nenavaden prizor, ki ste ga opazili: Kaj je skrivnostna gora, ki jo pri Ziru vidimo med vožnjo do hrvaške obale

D.Ži
19.07.2023 09:09

Če ste se kdaj peljali po avtocesti v smeri Splita, potem je vaš pogled zagotovo pritegnil slikovit osamelec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Osamelec Liškega polja je najpogostejši opis prizora, ki ga je zagotovo opazil vsak, ki se je kdaj peljal po avtocesti Zagreb - Split. Še posebej, če se je ustavil tudi na počivališču Zir.

Profimedia

Hrib, ki se dviga sredi zelenega polja, je prepoznaven po skalah, ki krasijo njegov vrh, skupna višina te mini gore pa je 850 metrov. Nahaja se na Liškem polju v bližini kraja Kik.

Profimedia

Čeprav se zdi skromna, je ta gora polna jam in votlin, ena od njih je dolga 350 metrov in vključuje majhno jezero. V nekatere jame je možno vstopiti že na začetku poti, ki vodi na vrh, vendar je priporočljivo, da to počnemo previdno in z baterijskimi svetilkami, piše hrvaški portal PunKufer.

Profimedia

Domnevajo, da je gora v času turških osvajanj služila kot opazovalnica, še danes privablja številne planince in alpiniste, ki jo osvajajo samo zato, da bi z nje uživali v čudovitem razgledu v vse smeri: od južnega do severnega Velebita, čez celotno Liško polje in Narodni park Paklenice, vse do tunela Sveti Rok.

Profimedia

Pot do vrha je dolga približno tri kilometre in se vzpenja približno eno uro, skale so zavarovane s jeklenicami. Markirana pot se začne na cesti pri vasi Trkulje.

Po vzponu na Zir ostane še dovolj časa za dodatne izlete -  v bližini so Velebit, rojstni kraj Nikole Tesle - Smiljan in jamski park Grabovača.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta