(NASVET STROKOVNJAKINJE) Nega otroških zob: Nežna zobna ščetka od vsega začetka

Mlečni zobje so tisti, ki si jih vsi zapomnijo – mnogi starši po neprespanih nočeh, otroci pa po majhnih pozornostih, ki jih dobijo od zobne miške ali vile v zameno za izpadli mlečni zobek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kakovostna zobna ščetka z nekoliko večjo glavo in gostimi, mehkimi ščetinami bo zajela tudi večjo površino zob. 
Shutterstock

Po porodu smo mame običajno prve, s katerimi novorojenček pride v tesnejši telesni stik. Ob tem se zastavi temelj njegovega ustnega zdravja, ko do rojstva sterilno ustno votlino naselimo s svojo ustno bakterijsko floro. Če ima mama zdravo ustno floro, bodo tudi otrokovo ustno sluznico naselili "dobri" mikroorganizmi. Večina dojenčkov je ob rojstvu brez izraslih zob, zato takrat posebna nega ust ni potrebna.

Ko izraste prvi zobek, je čas za zobno ščetko

Tea Šket Strajnšak, dr. dent. med.
Osebni arhiv

Med četrtim in dvanajstim mesecem dojenčku začnejo izraščati spodnji srednji sekalci. Že v času rasti je treba zobke vsak dan ščetkati, saj so od trenutka, ko predrejo sluznico, izpostavljeni slini, bakterijam in sladkorjem iz otrokove prehrane. Za ščetkanje zob izberemo zobno ščetko z majhno glavo in gostimi, mehkimi ščetinami. Ta bo otroku nežno masirala občutljive dlesni ob izraščajočih zobkih in mu zagotavljala ugodje ob ščetkanju, s čimer bo vzpostavljena prijetna vsakodnevna rutina. Dokler dojenček še ne zmore samostojno sedeti, ga odložimo na ravno podlago ali vzamemo v naročje. Naj bo ščetkanje naša igra z njim.

Zobna gniloba se ne poda nikomur

Zdravi mlečni zobje so osnova za zdrave stalne zobe, zato je zanje treba izredno dobro skrbeti, da jih ne prizadene zobna gniloba (karies). Gre za najbolj razširjeno bolezen ustne votline in je najpogostejša kronična bolezen prav v zgodnjem otroštvu. Dobra novica je, da nastanek zobne gnilobe lahko enostavno in učinkovito preprečimo, kar je pomembno iz več razlogov:

• Če mlečni zob zaradi kariesa izpade prej, kot bi po naravni poti, se preostali mlečni zobje pomikajo proti škrbini, zaradi česar se prostor oži in ga začne primanjkovati za stalne zobe. To lahko povzroči poznejše ortodontske težave.

• Karies je bakterijska infekcija in kot takšna lahko škoduje tudi razvijajočemu se stalnemu zobu.

• Zobna gniloba pomeni stalno žarišče vnetja v ustni votlini, kar lahko zelo negativno vpliva na splošno zdravje otroka (oslabljena imunost), povzroča bolečino, potrebni pa so tudi pogostejši obiski zobozdravnika.

• Piškavi zobje slabo vplivajo na otrokovo samozavest in razvoj.

Kot kemična podpora proti kariesu se do šestega leta dvakrat dnevno svetuje uporaba zobne paste z 950 ppm fluoridov v velikosti grahovega zrna. Za starejše velja enaka količina s 1450 ppm fluoridov.

Izbira dobre zobne ščetke pa je pogoj za ustrezno očiščene zobe, kar je osnova ustne higiene in zdravih zob za vse življenje – začenši s prvim izraščajočim mlečnim zobkom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta