Net metering teče zadnji krog

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
21.08.2023 11:10

Ena največjih ugodnosti, ki so jo deležni vsi lastniki sončnih elektrarn, se z novim leto žal ukinja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Vsi poznamo stavek Nič več ne bo tako kot je bilo. Zakaj? Lastniki objektov, ki želijo svojo samooskrbno sončno elektrarno priključiti na omrežje po shemi »neto meritev« (t.i. NET METERING) imajo ČAS ZA ODDAJO VLOGE ZA PRIDOBITEV SOGLASJA ZA PRIKLJUČITEV SONČNE ELEKTRARNE LE ŠE DO KONCA LETA 2023!

Mnogi ste že slišali zanjo, vendar morda  ne veste, kaj točno omogoča in kaj boste izgubili tisti, ki se boste za sončno elektrarno odločili prepozno. Zato je sedaj pravi čas za ukrepanje. Vlogo za pridobitev soglasja oddajte čim prej, saj se konec leta 2023 hitro bliža.

Arhiv Naročnika

Zakaj je NET METERING tako zelo pomemben...

V enem stavku bi lahko NET METERING opisali tako: vse, kar vaša sončna elektrarna proizvede v koledarskem letu, lahko tudi porabite kadarkoli v nočnem času, ko sončna elektrarna ne deluje, ali pa v zimskem času, ko slednja deluje z zmanjšano močjo. Če je vaša sončna elektrarna pravilno dimenzionirana glede na vašo predvideno porabo, boste tudi z upoštevanjem e-mobilnosti na ta način lahko 100% samooskrbni. To pomeni, da se boste lahko svetili, greli in tudi vozili popolnoma zastonj. Ni slabo, kajne?

...in zakaj bo obdobje po njem tako zelo drugačno

Popolnoma drugačna zgodba se lahko zgodi v času, ko bo NET METERING le še lep spomin. Obstajajo vsaj trije scenariji, ki pa so zgolj zelo realistična predvidevanja. Kakorkoli, eno je gotovo: nobeden od njih ne bo niti približek temu, kar še ta trenutek omogoča NET METERING.

Primerjava obračuna po shemi “Neto meritev” in potencialnih bodočih scenarijev

Izračune letnega stroška za električno energijo smo pripravili za primer hiše s štiričlansko družino. Primerjali smo letni strošek za električno energijo (vključujoč vse postavke, prispevke, trošarine, davke ipd.) v primeru letnega obračuna po konceptu »neto meritev« in treh potencialnih bodočih shemah obračuna. Razlike so očitne!

Arhiv Naročnika

NET METERING - samo še do konca leta 2023

Kot smo že omenili, se po trenutno veljavnem letnem obračunu po konceptu »neto meritev« oz. »net meteringa«, obračun proizvedene in porabljene električne energije izvede januarja za preteklo koledarsko leto. Če je v tem obdobju enega leta razmerje med porabljeno in proizvedeno električno energijo na strani slednje, pomeni, da ne doplačate niti evra. V nasprotnem primeru doplačate primanjkljaj po tržni vrednosti.

V vsakem primeru pa, če je bila vaša sončna elektrarna pravilno dimenzionirana glede na predvideno porabo vašega stanovanjskega objekta, do manka načeloma ne bi smelo priti. Mesečno boste tako plačali le še mesečni strošek obračunske moči ter prispevek za OVE in SPTE, ki sta odvisna od priključne moči (kW) našega elektro-priključka. Nekateri dobavitelji električne energije dodatno zaračunavajo še manjši strošek poslovanja.

Arhiv Naročnika

Nova shema obračunavanja za lastnike, ki bodo vlogo za priključitev oddali od 1.1.2024 dalje

 

OPTIMISTIČNI SCENARIJ

V najboljšem, zelo optimističnem primeru, bo dobavitelj električne energije še naprej na letni ravni izvajal obračun proizvedene in porabljene električne energije oz. električno energijo, ki jo boste oddali v omrežje odkupil po isti ceni kot elektriko, ki jo boste prevzeli iz omrežja.

Ne glede na pristop dobavitelja električne energije kar zadeva sam odkup in prodajo električne energije, pa vam bo dobavitelj v vsakem primeru zaračunal za električno energijo, ki jo boste prevzeli iz omrežja omrežnino, ki je vezana na količino iz omrežja prevzete električne energije. Tipično to pomeni, da boste za vsaj 65 % porabljene električne energije morali plačati tudi omrežnino, ki je vezana na električno energijo prevzeto iz omrežja.

Arhiv Naročnika

REALEN SCENARIJ

Pri drugem, bolj realnem scenariju, bo dobavitelj električne energije energijo, ki jo boste oddali v omrežje odkupil, vendar pa bo odkupna cena nižja od cene električne energije, ki jo boste mesečno prevzeli iz omrežja. Kolikšna bo razlika v ceni, lahko v tem trenutku le ugibamo, zato smo za potrebe izračuna privzeli, da bi odkupna cena (za energijo oddano v omrežje) znašala 72 % cene za dobavo električne energije (prevzete iz omrežja). Zelo verjetno pa bo mesečni račun za električno energijo spomladi in poleti bistveno nižji od mesečnega računa v jesenskih in zimskih mesecih.

Lahko se celo zgodi, da bo nadomestilo za proizvedeno električno energijo junija ali junija višje od stroška za dobavo oz. odjem električne energije iz omrežja. Vendar pa bo nadomestilo decembra in januarja praktično neznatno. Ne glede na omenjeno, pa bo enako kot v prvem scenariju potrebno plačati sproti omrežnino za vso električno energijo prevzeto iz omrežja.

Arhiv Naročnika

PESIMISTIČNI SCENARIJ 

V najslabšem, pesimističnem scenariju, za električno energijo oddano v omrežje ne bi prejeli nobenega nadomestila. To pomeni, da bi viške električne energije, ki jih v danem trenutku ne bi porabili ali jih mogli shraniti v omrežje oddali brezplačno, električno energijo, ki bi jo prevzeli iz omrežja pa bi kupovali po tržnih cenah.

V tem primeru bi ekonomičnost investicije temeljila zgolj in samo na stopnji energetske samooskrbnosti, to pomeni, kolikšen delež potreb po električni energiji bi lahko pokrili neposredno z elektriko proizvedeno iz lastne sončne elektrarne. Ta scenarij je za uporabnika izredno neugoden in tudi zelo malo verjeten.

Arhiv Naročnika

OBSTAJAJO REŠITVE - zgolj obliž za rano samooskrbe

To je nakup dodatnih baterijskih hranilnikov, ki vam bodo pomagali premagovati manjke v toku dneva, ne pa tudi med sezonami. Hkrati pa ti predstavljajo dodaten strošek, ki celotno investicijo samo še podraži.

Ko se odgovor na vprašanje "Kdaj se podat v investicijo" piše kar sam

Ob vsem skupaj se je potrebno zavedati naslednjega dejstva: Sončna elektrarna je investicija za varno prihodnost vaše družine, za brezskrbnost v trenutkih negotovosti na trgu cen energentov in rasti cen energentov. Letni obračun po shemi »neto meritev« predstavlja za uporabnika najugodnejši način obračuna proizvedene in porabljene električne energije, saj uporabnika razbremeni skrbi kdaj in koliko električne energije v nekem trenutku proizvaja in sočasno tudi porablja.

Arhiv Naročnika

KONTAKTIRAJTE NAS ZA BREZPLAČNO SVETOVANJE! 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.