Nič kaj slastno: Na hrvaški obali higiensko oporečna skoraj vsaka druga kepica sladoleda

D.Ži
10.08.2023 11:02

Hrvaški strokovnjaki oddelka za sanitarno mikrobiologijo in okoljsko biologijo so med pregledom vzorcev ugotovili, da stanje sladoleda v Kvarnerskem zalivu ni prav dobro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Tudi to poletje se kljub višjim cenam sladoleda proda veliko, zlasti na dopustniško množično oblegani hrvaški obali, kjer so priljubljeno osvežitev pod drobnogled vzeli strokovnjaki Oddelka za sanitarno mikrobiologijo in okoljsko biologijo Učnega zavoda za varovanje zdravja Primorsko-goranske županije. Tam so prevzeli kontrolo kakovosti sladoleda v Kvarnerju.

Profimedia

"Letos smo v gostinskih lokalih v naši občini obdelali 75 vzorcev sladoleda. Od tega je bilo nezadovoljivih 31 vzorcev ali 41 odstotkov vzorčenih sladoledov, kar je po moji oceni precej več od lanskega števila neustreznih vzorcev sladoledov, ki je znašalo 33 odstotkov," pravi Ivona Žarkovac Saršon s tega oddelka, piše Novi list. V nezadovoljivih vzorcih so našli povečano število aerobnih mezofilnih bakterij in enterobakterij.

Profimedia

"Na srečo v nobenem vzorcu nismo našli patogenih bakterij, kot je salmonela. Najdene bakterije kažejo na nehigienske razmere, od predelave sladoleda do skladiščenja in higiene samega objekta. Mi ne določamo glob, ne kaznujemo gostincev, to je naloga inšpektorata," poudarja in dodaja, da obstaja možnost, da je eden od razlogov za takšne ugotovitve pomanjkanje delavcev v gostinstvu ter premalo izobraženi gostinci, njene besede povzema Slobodna Dalmacija. Pričakovati je, da se bo v zadevo prej ali slej vključil inšpektorat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta