Po Lendavi Orbanova nogometna akademija tudi v Vojvodini

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
25.09.2018 12:17

Orbanova ljubezen do nogometa ne pozna meja. Po nogometni akademiji v Romuniji, tisti v nastajanju v Lendavi, bo v četrtek odprl nogometno akademijo v Srbiji. Seveda z madžarskim denarjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogled na Panco Areno v Felcsutu z enega od pomožnih igrišč. Kompleks je del nogometne akademije Ferenc Puskás. 
Andrej Petelinšek

Manj kot petdeset kilometrov od madžarske meje, v središču Vojvodine, leži Bačka Topola, kraj s približno 33.000 prebivalci, katerih večinski del predstavljalo vojvodinski Madžari. V četrtek bo v tem podeželskem mestu velik dogodek. Otvoritve nogometne akademije se bo v prisotnosti predsednika Zveze vojvodinskih Madžarov Istvana Pastorja udeležil madžarski premier Viktor Orban. Zakaj? Tako kot pred petimi leti v Romuniji je tudi v Bački Topoli denar, konkretno 9,5 milijona evrov, za nogometno akademijo, štiri pomožna igrišča in sobe za nastanitev dala madžarska vlada.
Gre torej za niz nogometnih akademij, v katere Orbanova vlada vlaga povsod, kjer živijo pripadniki madžarske manjšine. Kot je znano, bo tako predvidoma prihodnje leto - ob 100. obletnici priključitve Prekmurja matični domovini, ko je Madžarska na podlagi trianonske pogodbe izgubila velik del svojega ozemlja in prebivalstva, kar za madžarske nacionaliste predstavlja še danes neizmerno bolečino in nezaceljeno rano - odprta tudi nogometna akademija v Lendavi. Kraju na skrajnem vzhodu Slovenije, kjer prav tako živijo Madžari in kamor je Orban za celoten kompleks, ki bo poleg vadbenega centra vključeval še tri igrišča z umetno travo, manjšo tribuno, igrišče za odbojko in igrišče z mivko, že vložil dobrih šest milijonov evrov. Predvidena je tudi gradnja dijaškega doma, kjer naj bi prebivali nogometni upi. Pokrovitelj nogometnega kluba Nafta 1903 so že Madžari.
Vsa omenjena vlaganja je mogoče razumeti kot Orbanov poskus krepitve volilne podpore zunaj meja matične domovine, med zamejci. Vsaj v Prekmurju pa tudi kot krepitev same vloge madžarske manjšine v regiji, saj je madžarski sklad Comitatus, ki je v 100-odstotni lasti madžarske države, kupil Terme Lendava. Ob tem je ponudil tri milijone evrov več kot vsi drugi ponudniki. Še pred tem pa je bil ustanovljen v Lendavi poseben sklad za razvoj naložb in novih delovnih mest, preko katerega madžarska vlada preko razpisov na dvojezičnem območju deli nepovratna sredstva za razvoj turizma, gospodarstva in kmetijstva na tem območju. Pogoj za pridobitev sredstev je med drugim znanje madžarskega jezika ali pripadnost manjšinskemu narodu.
Da je pred Orbanovo ljubeznijo do nogometa le še ljubezen do moči in denarja, je že dolgo znano. Tako je slednji v svojem rojstnem kraju Felcsútu, ki šteje le nekaj tisoč prebivalcev že pred leti ustanovil nogometno akademijo in ogromen stadion s pomožnimi igrišči, ki je poimenovan po najboljšem madžarskem nogometašu Ferencu Puskásu, ki je bil član reprezentance leta 1954, ko so Madžari postali svetovni viceprvaki. Na čelu Felcsutske akademije je eden od Orbanovih najtesnejših zaveznikov in prijateljev ter eden najbogatejših Madžarov Lőrinc Mészáros. Slednji je med drugim skupaj z lokalnim podjetnikom Ivanom Meštrovičem leta 2006 kupil večinski delež nogometnega kluba Osijek, za kar sta odštela dobrih 300.000 evrov, so poročali hrvaški mediji.
    

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta