(PREMIERA) Volkswagen touareg: Veliki terenci še niso rekli zadnje

Peter Pirkovič
21.10.2023 04:00

Segment SUV C je letos zabeležil že skoraj 600 prodanih vozil, k tej številki pa je Volkswagnov veliki križanec prispeval 79 registracij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veliki športni terenec je v Volkswagnovi ponudbi že od leta 2002.  
Peter Pirkovič

Veliki športni terenec je v Volkswagnovi ponudbi prisoten že od leta 2002. V prvi generaciji je bil ta med drugim opremljen z mogočnim dizlom V10 in zmogljivim bencinskim motorjem W12, sredi generacije pa so prvič ponudili tudi omejeno serijo R. Osem let kasneje na ceste pripelje druga generacija, kjer prvič v ponudbo uvrstijo hibridni motor, ob koncu te pa beležijo skoraj pol milijona prodanih avtomobilov. Leta 2018 sledi tretja generacija, kjer po petih letih naštejejo nekaj več kot 200 tisoč prodanih avtomobilov po vsem svetu, nekoliko prej, kot je bilo načrtovano, pa letos na trg vstopi še zadnja izdaja tega velikana. Osemletni ciklus pomeni, da bo ta model vztrajal nekje do začetka novega desetletja, kar je skladno s proizvajalčevo strategijo, da bo po letu 2030 zelo malo modelov z dizelskim ali bencinskim pogonom.

V touaregu je vse veliko, tudi zasloni.  
Peter Pirkovič

Čeprav pri Volkswagnu vztrajajo, da gre za novo generacijo, se zdi, da so razvojniki na njem naredili le korenito prenovo. Platforma ostaja ista, prav tako dimenzije. V dolžino ta meri 4,9 metra, širok je 1,98 metra, visok 1,96 metra, razdalja med sprednjo in zadnjo osjo pa je 2899 milimetrov. Inženirji so pri sestavi karoserije uporabili velik odstotek aluminija in jekla visoke trdnosti, medtem ko so mu oblikovalci osvežili zunanjo podobo. Novo obliko nosijo žarometi z LED-tehnologijo, nova je maska, prav tako odbijač, v ponudbo so uvrstili tudi novo paleto 19-, 20- in 21-palčnih platišč, osvežili pa so še zadnji del, kjer ga po novem krasi osvetljen logotip proizvajalca. Strešni nosilci so zdaj opremljeni s posebnim senzorjem, ki spremlja obremenitev tovora na strehi in temu primerno prilagodi delovanje nekaterih asistenčnih sistemov. Notranjost je nekoliko manj spremenjena, za volanom so digitalni merilniki s 30,5-centimetrsko diagonalo, osrednji zaslon info-zabavnega sistema pa ima 38 centimetrov in nekaj nove grafike. Pri Volkswagnu to imenujejo Innovision Cockpit, skladno s tem pa je prenovljen tudi softver. Obenem so poskrbeli, da bo vozniku in potniku na daljših vožnjah še prijetneje, saj sta sprednja sedeža lahko opremljena z novo generacijo masažnega sistema z osmimi vrstami masaž.

V dolžino touareg meri 4,9 metra, širok je dva centimetra manj od dveh metrov.
Peter Pirkovič

Touareg je serijsko opremljen z zračnim vzmetenjem in s štirikolesnim pogonom 4Motion, a je te tehnološke rešitve možno dopolniti še s štirikolesnim krmiljenjem za še bolj suvereno vožnjo. Več kot 90 odstotkov kupcev se bo pri nas odločilo za touarega s trilitrskim motorjem V6 TDI, ki razvija 210 kilovatov moči (286 KM) in je povezan z osemstopenjskim menjalnikom. Le peščica bo izbrala drugo možnost, touarega R, opremljenega z zmogljivim hibridnim pogonskim sklopom. V osnovi tega poganja trilitrski TSI-šestvaljnik z 250 kilovati moči, v pomoč pa mu je tudi 100-kilovatna električna pogonska enota in 17,9 kWh baterija. Tako eden kot drugi zmoreta vleči 3,5 tone težko prikolico.

Zelo očitna med njima je razlika v ceni. Če začetna cena dizelsko gnanega touarega R-line znaša 74.631 evrov, je cena tourega R postavljena pri 102 tisočakih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta