Primerjava cen špricerja v Ljubljani in Mariboru: Razlika je neverjetna!

Preverili in primerjali smo cene špricerja v Ljubljani in Mariboru ter ugotovili, da Ljubljančane (lahko) zaboli glava zaradi cen te pijače. Za špricer celo 3,8 evra!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Špricer na Petkovškovem nabrežju v Ljubljani. 
Robert Balen

"Pravkar plačal v Ljubljani za špricer (1dcl vina+2dcl radenske) 3,8€!" Tako je pred dnevi spletni uporabnik na družbenem omrežju Facebook komentiral izkušnjo, ki jo je doživel na priljubljeni terasi znanega ljubljanskega poletnega lokala Gajo pod visokimi krošnjami dreves nasproti Narodne galerije. In ko je Jure spil svoj "športni" špricer, je zapisal zgolj še: "Prvič in zadnjič."

Cene pijač v ljubljanskih lokalih gredo v nebo, na kar vse bolj opozarjajo tudi domačini. Domače pivo je vredno že okoli štiri evre, astronomske cene dosegajo tudi domači ledeni čaji in domače limonade. V nove standarde, ki jih očitno vse bolj narekuje turizem v slovenski prestolnici, pa se je ujel tudi "stari dobri" špricer. Tista klasična poletna pijača, ki so jo številne generacije od Goričkega do Pirana vzele za svojo. Da bi pridobili čim bolj popolno sliko ljubljanske ponudbe špricerja, smo se tako odpravili na teren in preverili, koliko za to osvežujočo pijačo zahtevajo lokali, ki jih v središču prestolnice skozi celo leto obiskuje tudi domača klientela, osredotočili pa smo se na špricerje v razmerju deci vina - deci mineralne vode. Pa še medklic: pri najboljšem sosedu 1,5 litrska plastenka Radenske trenutno stane manj kot 60 centov, medtem ko je treba v polnilnici Vinakoper, ki se nahaja na dveh mestih tudi v Ljubljani, za liter malvazije odšteti 2,2 evra.

Normalno za nenormalne cene

Najprej smo se ustavili na priljubljenem Petkovškovem nabrežju ob Ljubljanici, nedaleč stran od Mesarskega mostu, na katerem so zaklenjene številne ključavnice ljubezni. Za začetek smo špricer spili v Petkovšku ter za mešanico malvazije in Radenske plačali 2,1 evra. Usedli smo se tudi nekaj metrov stran, v sosednji lokal Premier, kjer smo za špricer s chardonnayjem plačali 2,6 evra, medtem ko bi nas tisti z janževcem stal deset centov manj, torej 2,5 evra. Deci Radenske je v obeh primerih en evro. Premaknili smo se tudi v Daktari klub, pod ljubljansko vzpenjačo in ob lutkovnem gledališču, kjer strežejo špricer s haložanom, ter v Pritličje na Mestnem trgu - v obeh primerih smo za dva deci zlasti poletne pijače odšteli 2,1 evra. In tako naprej, dokler nismo naleteli na nov presežek. Najprej smo se ustavili v kavarni Moderna, pred vstopom v park Tivoli, kjer so nam ponudili špricer z vinom Krasno belo (2,2 evra za deci), za konec pa še v kavarni SEM na Metelkovi, v zavetju kulturnih ustanov in avtonomne cone, kjer so nam na mizo položili mešanico z vipavskim zelenim (1,9 evra za deci, medtem ko je janževec 2,2 evra) – v obeh primerih smo za špricer plačali 2,7 evra. "Deci janževca na primer ne stane manj kot evro in pol. Temu dodaj še deci Radenske, ki stane okoli enega evra. Torej se mi zdi cena 2,5 evra za špricer povsem normalna. Mislim, normalna za naše na splošno nenormalne cene. Govorimo o lokalih, kjer že za limonado plačaš 3,5 evra," cenovno politiko priljubljenih ljubljanskih lokalov komentira Vanja Alič, urednik portala Ovinu.si. Seveda je mogoče v naši prestolnici piti tudi cenejši špricer, a je za to po večini treba malce ven iz strogega centra. Sax pub v Trnovem na primer ponuja "prekmurski špricer" za 1,5 evra, legendarni Žmauc za dva evra, Kino Šiška pa za 1,8 evra.

Poštna s cenami okoli 1,8 evra že presega mariborsko povprečje.
Igor Napast

Kakšne pa so cene v Mariboru?

Da se na Štajerskem kdaj razbolijo glave zaradi najslavnejšega slovenskega koktejla, je jasno. A očitno v Ljubljani glava boli, še preden se prav lotiš uživanja v tej pijači - zaradi zneska na računu. "Kaj si ti nooooor!", "Neeee, s čim ga te mešajo? Z buteljčnim vinom?" "Eh, pol je itak za en drek." Ko druščina, lahko bi jim rekli kar vitezi belega špricerja, sliši za ljubljansko vrednotenje te pijače, so odzivi pristni in do temelja zgroženi. Povprečna cena špricerja (obvezno z e, drugače pač ne gre, slovnica gor ali dol) v Mariboru je okoli evro in 40 centov. Seveda gre tudi ceneje, denimo na železniški postaji (40 centov) ali v manjših barih, ki so zbirališča bolj lokalnih rednih prijateljev točilnic, kjer pač vsi poznajo tvoje ime. A tam, kjer poznajo vsa imena, vašega pa ne, svetujemo previdnost. Včasih lahko namreč en špricer pomeni tudi liter liter, kar pa je popolnoma druga kvantitetna kategorija in zagotavlja učinke, pred katerimi svari minister za zdravje.

Poštna s cenami okoli 1,8 evra (in pecljatimi kozarci) že presega povprečje, a špricer, dražji od dveh evrov bi v centru Maribora težko našli. Zagotovo pa bi se s tako ceno zamerili ljubiteljem te pijače. V Mariboru (in širše) namreč deluje Društvo Svetega Špricerja, ki v virtualnem svetu združuje skoraj 2500 članov različnih profilov, v njem pa častijo - kakopak - sveti špricer. Andrej Švejda, predsednik društva, o ljubljanski prestižizaciji cen špricerja meni: "Kaj je komu sprejemljiva cena je subjektivno. Glede na to, da stane liter vina od 2,5 do 3,5 evra in Radenska nekje 0,5 evra, bi lahko bila cena med 1 in 1,5 evra. Mi, kot Društvo Svetega Špricerja, tržimo v dogovoru z vinarji špricer za en evro."
Tudi pri receptu za mešanje koktejla puščajo v društvu široke možnosti izbire, saj gre za okus posameznika. A eno je zapovedano: "Vsekakor suho oziroma polsuho vino." Švejda ljubljanskih cen te pijače ne želi problematizirati, povabi pa celo Slovenijo v Maribor na Špricerfest, ki bo 14. oktobra na Trgu Svobode.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta