Širi se čuden zemljevid najljubših evropskih jedi. Presenečeni boste, kaj Slovenci bojda najraje jemo ...

D.Ži
02.08.2023 11:49

Poljaki ostajajo zapisani legendarnim pierogom, medtem ko Ukrajinci stavijo na boršč in Bosanci na čevapčiče. Najljubša slovenska jed očitno niso žlikrofi ali potica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Zelo priljubljena spletna stran Terrible Maps je te dni svetovni splet razburkala z objavo nenavadnega zemljevida, ki se je v nekaj dneh razširil po Evropi in sprožil nekaj posmehljivih komentarjev, predvsem na račun svoje netočnosti. Ustvarili so nekakšen zemljevid stare celine, ki naj bi prikazoval, katero jed v posamezni državi najraje jedo. Ponekod so zadeli v polno, ponekod pa precej zgrešili, kar zabava spletne komentatorje. Večinoma so sledili prehranskim stereotipom o posameznih državah, tako trdijo, da Britanci še vedno najraje jedo ocvrte ribe in krompirček, Italijani pico, Španci paello, Francozi govedino po burgundsko, Turki kebab, Bosanci čevapčiče, Srbi pleskavice, Makedonci tradicionalno fižolovo jed tavče gravče, Madžari golaž in Avstrijci dunajski zrezek. 

Zelo zanimivo postane v našem kotičku Evrope. Hrvate je presenetilo, da naj bi ob vsej prestrosti hrvaške kulinarike najraje jedli "meso z tiblice", gre za sušeno, prekajeno meso, ki ga v Sloveniji poznamo tudi kot "meso iz tünke" ali "kiblflajš". Meso, zorjeno v zaseki torej. Pri nas to specialiteto povezujemo predvsem s Prlekijo, na Hrvaškem pa z Međimurjem. 

Profimedia

Pa Slovenci? Ne, orehova potica, žlikrofi, razne pogače in štruklji nas niso dovolj očarali. Slovenci bojda najraje jemo pršut. Kar sicer v veliki meri zagotovo drži, a bi težko rekli, da je pršut naša nacionalna jed. Ali smo Slovenci res narod zapriseženih pršutarjev, presodite sami. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta