Škoda-Volkswagen: Napetost med Čehi in Nemci

Janez Kovačič Janez Kovačič
27.09.2020 05:00

V češki Škodi nasprotujejo temu, da bi izdelavo nekaterih škod iz Mlade Boleslav preselili v druge države in druge tovarne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Škoda superb, limuzina v rangu VW passata, utegne nastajati tudi v Nemčiji.
Škoda

Češka Škoda je že precej časa sestavni del koncerna Volkswagen (VW). Ta združuje dvanajst avtomobilskih tovarn, ki si med seboj pogosto tudi konkurirajo. Očitno je to (tudi) eden od razlogov za ponovno napetost na relaciji med Mlado Boleslav, kjer domuje Škoda, in Wolfsburgom, kjer ima svoj sedež VW.

Škoda je v zadnjih letih zelo uspešna, saj ponuja avtomobile, ki so dobro sprejeti na številnih trgih. Pri tem uporablja znanje in tehnologijo, ki je dosegljiva tako rekoč vsem znotraj nemškega avtomobilskega konglomerata. Ker pa se je že zgodilo, da poslovna uspešnost posameznih tovarn ni vedno ugodna, je bilo že lani iz matičnega Volkswagna slišati očitke na račun češke tovarne, češ da zgolj jemlje in malo vrača. Že tedaj je bilo precej vroče, zdaj se je zgodba ponovila.

Herbert Diess: Škoda bi morala biti bolj konkurenčna francoskim in južnokorejskim tovarnam.
Volkswagen

Vodstvo koncerna je namreč objavilo, da bodo izdelavo nekaterih škod, konkretno superba in kodiaqa, iz Mlade Boleslav prenesli v druge države in druge Volkswagnove oziroma koncernske tovarne, konkretno v Nemčijo in na Slovaško. Tako kot lani, ko so očitki na račun Škode prišli iz ust predstavnikov zaposlenih, se je zgodilo tudi zdaj. Oglasil se je Jaroslav Povsik, predsednik tovarniškega sindikata in član nadzornega sveta: "Ali ni dovolj, da nas ves čas napadajo? Ali nam hočejo vzeti vse, kar smo naredili doslej? Ne bomo popustili, borili se bomo na vseh frontah, tudi s Volkswagnom," je dejal Povsik. Lani je Škoda izdelala skoraj 30 tisoč superbov in več kot 100 tisoč kodiaqov, skupaj pa je iz tovarne pripeljalo 1,24 milijona vozil. Tovarna je zelo uspešna na nemškem trgu, vse bolj se uveljavlja tudi na kitajskem. Uradnega odgovora tako iz češke tovarne kot iz koncerna še ni, povsem verjetno je, da se bo vse skupaj končalo znotraj skupine. Ob tem v Škodi niso preslišali opozorila iz ust Herberta Diessa, prvega moža koncerna VW. V pogovoru za nemški časopis je namreč dejal, da bi morala Škoda ustrezneje oziroma bolj konkurirati francoskim in južnokorejskim avtomobilskim tovarnam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta