(SLOVENSKA PREMIERA) Kitajski križanec z evropskim pridihom: Lynk & Co 01

Peter Pirkovič
08.06.2024 05:00

Invazija kitajskih avtomobilov na slovenske ceste se v teh dneh nadaljuje z uvedbo nove blagovne znamke. To je Lynk & Co, ki ima trenutno v ponudbi le en model, a se bo do konca leta 2025 okrepila na skupaj tri modele.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lynk & Co 01 (nič ena) je nov Kitajec na naših cestah in daljni sorodnik Volva XC40.
Peter Pirkovič

Lynk & Co v Evropi ni ravno nova znamka. Je plod tesnega sodelovanja švedskega Volva in kitajskega Geellyja, ki je v sedmih evropskih državah aktivno prisotna od leta 2020, čeprav so se prve napovedi oziroma aktivnosti začele že dve oziroma tri leta prej. Posebnost tega avtomobila v začetku prodaje je bil poslovni model najema (naročnina), za katerega zdaj priznavajo, da ni bil najbolj idealen, zato so pred časom spremenili strategijo, v kateri je bilo med drugim zapisano, da blagovna znamka potrebuje širitev na druge trge po Evropi. Svojega poslovnega partnerja v delu jugovzhodne Evrope so našli v slovenski skupini Seeag, ki združuje različna podjetja, aktivna v dvanajstih državah (od Grčije do Slovenije), ima 650 zaposlenih, v lanskem letu pa so ti prodali več kot 23 tisoč avtomobilov in ustvarili za več kot 600 milijonov evrov prihodkov. Na našem trgu zastopajo vozila znamk Kia, Volvo, Geely, Ssangyong in zdaj tudi Lynk & Co. A kot kaže, se v prihodnje ne bo ustavilo na tej točki, saj ima skupina Geely širok portfelj avtomobilskih znamk. Nam zanimivi so morda še Polestar, Zeekr, Smart in Lotus.

Notranjost je presenetljivo premijsko oblikovana in všečna.
Peter Pirkovič

4,54 metra dolg Lynk & Co 01 (nič ena) je torej terenski križanec, ki je nastal na platformi CMA, na kateri je bil pred tem grajen Volvo XC40. Od Šveda je Kitajec za 12 cm daljši, njegovo obliko so zasnovali v evropskem oblikovalskem centru, od Volva pa so si sposodili tudi pogonski sklop. 01 tako poganja priključni hibrid, ki ga sestavljata 1,5-litrski bencinski trivaljnik s 132 kilovati moči, dodatno pomoč pa mu nudi električni motor s 60 kilovati moči, ki ga hrani 17,6 kWh litij-ionska baterija z vgrajenim 7,2 kW polnilnikom. Skupna sistemska moč pogonskega sklopa, ki moč s pomočjo samodejnega menjalnika prenaša na sprednji kolesni par, znaša 192 kW (262 KM), medtem ko brez izpusta emisij prevozi do 75 kilometrov. Prvi vtis s kratke vožnje po ljubljanskih ulicah je pravzaprav zelo dober. Avto deluje kompaktno, v notranjosti je prostoren in dovolj udoben, za upravljanje enostaven in prav tako dobra se zdi tudi končna izdelava. V celoti deluje kot zelo zgleden premijski predstavnik.

Garancija je štiri leta ali do 120 tisoč prevoženih kilometrov. 
Peter Pirkovič

Pri njem velja izpostaviti, da je ta bogato založen s serijsko opremo, kjer je vključenih 17 najbolj aktualnih asistenčnih sistemov, ki so pred časom deloma vplivali, da so mu pri EuroNCAP podelili 5 zvezdic za varnost. Preseneča dejstvo, da je 01 slovenskemu kupcu na voljo le z enim paketom opreme, še bolj zanimivo pa je dejstvo, da ni možnosti izbirati kakršnekoli dodatne opreme, ker je preprosto ni na voljo. Na izbiro sta le dve barvi zunanjosti - črna in temno modra. Kaj pa cena? 46.990 evrov z vključenim popustom. Garancija na avtomobil traja 4 leta ali za največ 120 tisoč kilometrov, garancija na baterijo je osem let, servisni interval pa je predviden na vsaki dve leti oziroma na 30 tisoč prevoženih kilometrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta