Sožitje s Slovaško "skalili" le slovenski risi

Aleš Kocjan
23.04.2018 14:35
Predsednik republike Borut Pahor je v Ljubljani gostil slovaškega kolega Andreja Kisko, ki je kot prvi tuji državnik položil venec k spomeniku žrtev vseh vojn. Pahor je ob tem ocenil, da je politično sodelovanje med državama vzorno.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pahor je ob tem ocenil, da je politično sodelovanje med državam vzorno, Kiska se je pošalil, da je odprto vprašanje med državama le dvakratni poraz slovaške hokejske reprezentance proti slovenskim risom.
Anže Malovrh/STA
Andrej Kiska
Boruta Pahorja
"Na Slovaškem nimamo takšnega spomenika, zato velja odpreti diskusijo, kje bi lahko postavili spomenik in omogočili tujim delegacijam polaganje vencev in izkaze spoštovanja,"
Kiska
quoted
text
quoted
text
"Z Andrejem sva dobra prijatelja, med seboj si pomagava in skupaj skušava razumeti, kar je v teh negotovih in vznemirljivih časih zelo pomembno, tako za državo kot za državnike. Imeti prijatelje v svetu pomeni več varnosti in več predvidljivosti za pravilna in prava ukrepanja. Med državama je vzorno politično sodelovanje,"
Kiska
"Ena težava, ki je Pahor še ni omenil, pri skupnih odnosih je hokej. To, da ste nas premagali na olimpijskih igrah v Sočiju, smo še nekako preživeli. Da ste nas premagali tudi v Južni Koreji po kazenskih strelih in nas izločili s tekmovanja, nas zelo boli. Toda kot dobri prijatelji vam odpuščamo, a naj bo zadnjič."
embed
infografika
embed
infografika
"Če bo EU bolj razslojena v prihodnosti zaradi različnih interesov, potem se mi zdi, da obe državi želita biti ob boku Nemčiji in Franciji."
Kiska
"Rusi želijo razdeliti EU, da ne bi bila močna in enotna, temveč interesno razdeljena. Naša naloga je preprečiti razdeljevanje naše EU,"
Kiska
"Dati moramo signal državam na zahodnem Balkanu, Ukrajini, Gruziji. Če ne prihaja jasen signal iz EU, da jih želimo pozdraviti kot članice naše skupnosti, bo večji vpliv drugih držav in s tem večji riziko za našo regijo."
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta