Ste že poskusili kavo, ki je obnorela Špance? Prav mogoče je, da jo boste odslej pripravljali vsak dan

D.Ži
16.09.2022 10:38

Tisti, ki radi raziskujete lepote Španije, ste zagotovo že opazili simpatične kozarčke, ob katerih klepetajo domačini. Kaj je v njih?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Če se sprehodite po španskih kavarnah, boste opazili, da veliko gostov naroča cortado. Gre za zelo priljubljen in poživljajoč napitek iz espressa in mleka. Preprosto in učinkovito.

Cortado v španščini pomeni rez, zato ne preseneča, da je ta kava pripravljena iz enakih količin kave in mleka.

Čeprav cortado izvira iz Baskije, ni povsem jasno, kako so pijačo izumili. Nastala naj bi zato, ker so prebivalci s segretim spenjenim mlekom želeli zmanjšati kislost zgoščenega kavnega napitka, hkrati pa jim je uspelo ohraniti aromo kave.

Cortado se od drugih podobnih napitkov na osnovi espressa razlikuje predvsem po razmerju sestavin, ki so v njem. Pravi cortado je narejen iz enake količine espressa in mleka – najpogosteje 60 ml espressa zmešamo s 60 ml segretega mleka in postrežemo v majhnem kozarčku.

Cappuccino, na primer, uporablja dva dela espressa s petimi deli mleka, medtem ko macchiato združuje kavo in mleko v razmerju 2:1.

Če imate dostop do aparata za espresso, je ta napitek zelo enostaven za pripravo. Za optimalne rezultate uporabite sveže mleto kavo. Pripravljen espresso takoj prelijemo s segretim in spenjenim mlekom ter postrežemo in uživamo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta