(TEST) BMW M340d xDrive Touring: Trojka prestiža in brezčasnosti

Artur Švarc
11.01.2023 04:00

Čas beži in BMW-jeva družina s številko 3 se bliža abrahamu, hkrati pa je tudi prenova sedme generacije lani poleti pokazala, da kralj segmenta še ne namerava predati žezla.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
BMW-jeva serija 3 je že v drugi fazi sedme generacije in bo čez dve leti in pol dopolnila 50 let. 
Artur Švarc

BMW vse od leta 1975 in generacije E20 trojko pelje kot poligon z najnovejšimi tehničnimi rešitvami. Premium razred D-segmenta ima sicer kar veliko konkurence že med nemškimi proizvajalci (Audi A4, Mercedes razred C …), velika bavarska družina pa ima velik nabor tehničnih igračk, motorjev in drugih idej, s katerimi brez težav kolobari med najmanjšimi modeli in velikimi SUV – tu je serija 3, gledano z vseh zornih kotov, preprosto zmagovalec.

Sedma generacija G20 in G21 (touring) prihaja s tekočih trakov natanko štiri leta in lani v začetku poletja je bila tudi prenovljena. Kot je to že v navadi, so posegi kozmetične narave z novimi odbijači, rahlo spremenjeno masko in novimi lučmi. Grafika sprednjih žarometov je postala "družinska", z obrnjeno črko L, še najmanj sprememb najdemo pri zadnjih lučeh. Sprednji odbijač je tako v osnovni različici kot različici M Sport dobil bolj ostre in agresivne poteze s stransko pokončno režo, na testnem primerku M Sport pa še velik vstopnik za zrak v sredini, ki pa je bolj kozmetične narave kot praktične.

Notranjost je doživela velikanski premik naprej, konec je s klasično armaturno ploščo, od zdaj naprej sta tu le še dva zaslona, spojena v celoto.
Artur Švarc

Nov je tudi zadnji odbijač, ki pri paketu M Sport, kakršnega smo imeli na testu, straši z velikim, svetleče črno obarvanim difuzorjem ali, bolje rečeno, njegovo imitacijo. Testni M340d touring je bil nekaj zares posebnega – BMW že nekaj časa ponuja program Individual, kjer si stranke lahko omislijo svoje barvne rešitve. Tako je bil avto odet v polsijočo zamrznjeno sivo barvo (doplačilo 3600 evrov), klasični bavarski logotip pa je odstopil velik del prostora obroču z grafiko BMW-jevega oddelka M ob njegovi 50-letnici.

Prenova po malo manj kot štirih letih je zadela tudi notranjost. Prvo, kar boste opazili, je, da je tudi BMW pristal na trend (ali mu podlegel) dveh zaslonov, zamaskiranih v enega, ki je kot ploski monitor postavljen za volan in na sredinsko konzolo. Konec je dinamičnega oblikovanja in grbine pred voznikom – čas je za bolj špartanski in hkrati bolj vesoljski videz - in konec je več desetletij stare klasike z oranžno osvetlitvijo, ki je bila oblikovna tradicija in stalnica vseh BMW-jevih modelov, seveda tudi trojke.

Najnovejša različica BWM-jevega operacijskega sistema veliko dela na povezljivosti avtomobila s telefonsko aplikacijo, internetom in možnostjo dodajanja svojih aplikacij, za kar bodo imeli čas predvsem mlajši vozniki. Od prenove naprej se je poslovil klasični ročni menjalnik, pa tudi ročica avtomatike je zdaj odšla v pokoj, namesto tega je le še droben izbirni gumb, potopljen v tunel na sredinski konzoli ob desnem kolenu voznika in levo od okroglega gumba za upravljanje infotainmenta. Klimatska naprava se je praktično v celoti preselila na spodnji rob sredinskega zaslona, ostala sta le gumba za gretje sprednje in zadnje šipe.

V okviru programa Individual je imel testni primerek sedeže preoblečene v modro usnje s črnimi robovi, za kar vzamejo 2800 evrov. Estetika? Hja, o tem bi se dalo razpravljati, sploh če ste privrženci tradicije, a če je komu dana želja po izstopanju, si jo lahko izpolni.

Silhueta izumirajočega razreda karavanov – Bavarci tu še vedno narekujejo tempo, čeprav ljudje vedno bolj prisegajo na križance in SUV. 
Artur Švarc

M340d je najmočnejši dizel v ponudbi z 250 kW (340 KM) z 8 kilovati dodatka iz zaganjalnika, ki omogoča tudi neslišne električne premike po parkiriščih. Šestvaljni biturbo dizel je že nekaj let vrhunec dizelskega pogona in bo šel (nekoč) v zgodovino bavarske znamke kot eden najboljših in najbolj vsestranskih motorjev. To pa zato, ker je ob uglajenem delovanju sposoben velikanske osebnostne transformacije; 340 konjičev je dovolj za pospešek 4,7 sekunde do 100 km/h, če se vozniku to zahoče. A po drugi strani je lahko zares umirjen mlinček, ki z osemstopenjsko avtomatiko kar kliče k racionalni in umirjeni vožnji, ki jo nagradi, če se malo potrudite, tudi s porabo kak deci ali dva pod šestimi litri. Resno!

Ob asistenci aktivnega tempomata in njegovih pomočnikov je z avtonomno vožnjo druge stopnje avto, ki ima na papirju (pa seveda tudi v praksi) presežek dinamike, izjemen družinski potovalnik. Se pa opazi malenkost; samodejno vodenje med pasovi je verjetno z nadgradnjo softvera postalo rahlo bolj agresivno, sploh takrat, ko gre za igro slabše vidnih črt na vozišču in kako senco ograje - tam zna BMW pošteno poravnati volan z vso silo. Zdi se mi, da včasih tega ni počel, vsaj ne na tak način.

Prtljažnika zadaj je za 500 litrov, s podiranjem sedežev pa 1510 litrov, toliko za osnovo. S pravilnimi oblikami in ravnim nakladalnim robom se karavanski touring ne izneveri tradiciji, da je ob voznih lastnostih tu še praktična komponenta, pa naj gre za vsakodnevno kramo iz trgovine, kovčke za dopust ali boks s psom.

Prtljažnik meri okroglih 500 litrov in je eden od adutov tovrstnih avtomobilov. 
Artur Švarc

Gola osnovna cena najmočnejšega dizelskega karavana serije 3 je 71.200 evrov, k temu dodajmo modro usnje in sivo zunanjost, potem pa so tu še številni dodatki, začenši z 19-palčnimi sivo obarvanimi platišči. Ker M ne bi bil M brez dodatkov M, seveda, je potem tu še prilagodljivo podvozje M, ki predvsem pri športnem načinu avto precej bolj trdo postavi na cesto, pa cel kup estetskih dodatkov (omenimo dodatek M Shadow Line, ki naredi nekatere elemente zunanjosti in notranjosti še temnejše, če ne kar črne, vključno s črnim stropom), elektrifikacije sedežev in naprednih asistenčnih sistemov.

Vse skupaj pod črto znese 24.500 evrov, skupna cena pa je potem 95.417. Za športni dizelski karavan to ni malo glede na ponujeno, pa tudi ne ekstremno veliko. Od M340d s štirikolesnim pogonom je močnejši le še bencinsko gnani M340i in prihajajoči M3 touring, ki bo ponesel nekoč družinskega karavana v nove dimenzije. Zakaj? Ker lahko.

Pod črto je BMW-jeva serija 3 z vsako generacijo žlahtnejša, ne le, da sledi trendom, pač pa jih narekuje, čeprav cel svet sili h križancem in SUV, aktualna prenova sedme generacije pa je pravzaprav eden bolj drznih korakov naprej, sploh pri notranjosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta