Uroš Ahčan: "Lepota je zgolj dodana vrednost"

Maja Furman
11.09.2024 10:25

Prof. dr. Uroš Ahčan je ganljive zgodbe o pacientih, sreči, lepoti in stranpoteh zdravstvenega sistema popisal v knjigi Skalpel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Ahčan
Jaka Koren

Prof. dr. Uroš Ahčan, rekonstruktivni in estetski kirurg, bo 23. septembra gost Večera v živo v Narodnem domu Maribor. Znan je po inovativnih kirurških pristopih in izjemnih znanjih s področja plastične in rekonstrukcijske kirurgije. Ganljive zgodbe o pacientih, sreči, lepoti in stranpoteh zdravstvenega sistema je popisal v knjigi Skalpel.

Skalpel

Knjiga je nastala razmeroma hitro, spisana je bila v dobrih treh tednih, pove avtor. Nastala je spontano, "kot odkrit pogovor s samim seboj, na obali ob valovanju morja", pravi. Bralcem je skozi ganljive zgodbe pacientov želel pokazati ozadje zdravstvenega sistema. "Želel sem pokazati, da smo tudi zdravniki zgolj ljudje z vsemi svojimi šibkostmi in slabostmi. Preprosto ljudje iz mesa in krvi, ki tudi zbolijo, imajo svoje probleme, družino in svoje življenje. Za večino kirurgov je poklic način življenja z veliko žrtvovanja in neprespanih noči. V knjigi pa so pravi junaki bolniki, ki so ob pomoči zdravstvenih timov premagali hudo bolezen ali poškodbo," pojasnjuje dr. Ahčan.

Telesno popolni, a mrkega pogleda

Na vprašanje, kako škodljiv je trend zapovedi o fizični popolnosti, lepoti in mladosti, predvsem kar se tiče mladih, slikovito pove: "Pred časom sem se v pogovorni oddaji na Radiu Slovenija pogovarjal s starejšo gospo, ki je ugotovila, da je v starih albumih neskončno lepih, iskrenih in nasmejanih obrazov. Danes pa so ljudje zaradi estetske kirurgije brez gub, z napeto kožo, poudarjenimi ličnicami in ustnicami, telesno popolni, a žal prepogosto mrkega pogleda, brez iskrenega, sproščenega nasmeha, ki je najlepši modni dodatek. Dejstvo je, da nasmejani obrazi odkrivajo lepoto bivanja, tisto pomembno notranjo energijo, ki izžareva navzven. Danes stalno hitimo, tekmujemo in se dokazujemo prijateljem, znancem, sami sebi, ženi, možu, šefu in tako naprej in žal ob tem mnogi izgubijo preveč energije, veselja, izgubijo smisel in cilj. Žal estetski kirurgi lahko spreminjamo zgolj zunanjost, morda včasih tudi kanček notranjosti, vsekakor pa nimamo moči, da bi s polnili ali s skalpelom spreminjali družbene razmere in neuspešne posameznike spremenili v uspešne in vesele ljudi. Estetska kirurgija ni zgolj preprosta bližnjica do boljšega videza in uspeha. Ljudje veliko telesnih sprememb in počutja dosežejo z zdravim načinom življenja, prehrano, telesno vadbo in gibanjem, meditativnimi tehnikami in spanjem. Vsekakor pa lahko kirurgi pomembno prispevamo k boljšemu počutju in samozavesti pri prirojenih nepravilnostih, telesnih okvarah po bolezni ali poškodbah in tedaj, ko so izčrpane vse druge možnosti."

Nekoč umetniki, danes industrija in vplivneži

Pove, da so lepotne ideale nekoč ustvarjali umetniki, predvsem slikarji, zato so se spreminjali na daljše časovno obdobje. "Danes jih narekuje industrija prek svojih vplivnežev. Za večji zaslužek pa se ti lepotni ideali spreminjajo bistveno hitreje kot nekoč. Ob tem pozabljamo, da je nekaj lepo na enem koncu sveta, na drugem pa velja za lepo nekaj povsem drugega. Problem lepotnih idealov, ki jih narekuje industrija prek vplivnežev, pa je tudi omejitev raznolikosti med ljudmi. Vsi si postajajo podobni. Podobno stanje opažam tudi v avtomobilski industriji, saj različni proizvajalci vsako leto uporabljajo zelo podobne barve, modele luči, obliko karoserije in druge lastnosti vozila. Tako se zdi izbor zelo velik, v resnici pa je vedno manj pester. Na to sem že pred več leti opozoril v knjigi Supermarket lepote," pojasni. In kakšno vrednost ima v resnici fizična lepota? "Lepota v mojih očeh predstavlja zgolj dodano vrednost. Ko se na primer pogovarjamo o olimpijskih prvakih, se nihče ne sprašuje, ali so lepi ali grdi. Pogovarjamo se zgolj o dosežkih. Lepota pri njih ni pomembna, pomembni so rezultati. Žal nekateri ljudje nimajo veliko rezultatov in stavijo zgolj na lepoto. Brez sprenevedanja pa je potrebno jasno povedati, da je znanstveno dokazano, da se ljudje želimo pokazati v najboljši in najlepši podobi in da imajo lepši ljudje številne prednosti. Tako imajo lepi olimpijski prvaki mnogo donosnejše sponzorske pogodbe," doda.

Na Večeru v živo

Na srečanju Večer v živo bomo izvedeli, kaj je resnični uspeh, kaj je sreča in kaj lepota. Gost bo govoril tudi o tem, katere so prave življenjske vrednote, kako sta kirurgija in delo s pacienti spremenila njegov odnos do življenja, v čem je po njegovem mnenju čar preprostega življenja in kako se sooča z lastnimi sencami in padci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta