V embalaži ste opazili razpokano jajce. Pa je tako jajce varno pojesti? Preberite odgovor ...

M.R.
16.09.2024 13:28

Jajca so obvezno živilo v skoraj vsakem hladilniku, uporabite pa jih lahko v različnih sladkih in slanih jedeh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V trgovini preverite, ali so jajca cela.
Profimedia

Ne glede na to, ali ste jajca kupili v trgovini ali pri kmetu, jih vedno dobite v precej občutljivi embalaži. Zato se pogosto zgodi, da v embalaži opazite tudi razpokano jajce. 

Kaj torej storiti s tem razpokanim jajcem - ga je treba zavreči ali ga je mogoče varno pojesti? V večini primerov bo najbolje, da ga zavržete, še posebej kadar ne veste, kako dolgo je že razpokano. Tako jajce lahko vsebuje različne bakterije, najpogosteje salmonelo. 

Zastrupitev s salmonelo lahko povzroči drisko, bolečine v trebuhu, bruhanje in povišano telesno temperaturo. Po nekaterih ocenah samo eno od 20 tisoč jajc vsebuje salmonelo. Je pa raziskava iz leta 1996 pokazala, da je kar 93-krat več možnosti, da se boste zastrupili s salmonelo ob zažitju razpokanih jajc kot pa celih. 

Zato bo, kadar opazite razpokano jajce, najbolj varno, da ga vržete v smeti, razen če veste, da se je razpokalo vam. V tem primeru lahko razpokano jajce čimprej shranite v hermetično zaprto posodo in ga v hladilniku hranite največ dva dni. 

In še nasvet: ko kupujete jajca, najprej odprite škatlo in preverite, če so vsa cela. Prav tako bodite previdni pri transportu jajc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta