V zapor zaradi odvržene bombe na dvorišče tožilke

Zora Štok
22.05.2017 22:20

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo sodbo okrožnega sodišča, ki je Matevža Zajca obsodilo na štiri leta in sedem mesecev zapora, ker je na dvorišče nekdanje tožilke vrgel ročno bombo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ljubljansko višje sodišče je pritrdilo odločitvi senata ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je v ponovljenem postopku Matevža Zajca, ki je septembra 2014 na dvorišče upokojene tožilke Jožice Boljte Brus odvrgel bombo, v zapor poslal za štiri leta in sedem mesecev. Sodba je tako postala pravnomočna.
Zajc je bil na prvem sojenju obsojen na sedem let zapora zaradi poskusa uboja, saj naj bi tožilki celo nameraval vzeti življenje, vendar je bila sodba na višjem sodišču razveljavljena. V ponovljenem postopku je okrožna državna tožilka spoznala, da Zajcu tega kaznivega dejanja ni mogoče očitati. Modificirana obtožnica ga je tako bremenila povzročitve splošne nevarnosti na škodo upokojene tožilke in njene družine, ne pa tudi sosedov. Zaradi povzročitve splošne nevarnosti so ga septembra lani obsodili na štiri leta in dva meseca zapora, h kazni pa je sodišče prištelo še pol leta zapora zaradi prometa z orožjem.
Na sodbo sta se pritožila tako obramba kot tožilstvo. Kot so v pritožbi zatrjevali njegovi zagovorniki iz odvetniške družbe Čeferin, je Zajc s svojim dejanjem sicer ogrozil varnost tožilke, ne pa tudi njenih družinskih članov. Tožilstvo, ki je za Zajca predlagalo enotno kazen šest let in pet mesecev zapora, pa je sodišču očitalo, da je oteževalnim okoliščinam namenilo premajhno pozornost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta