(VIDEO) Evrovizija: Na teh 6 komadov bodite nocoj še posebej pozorni

Denis Živčec Denis Živčec
07.05.2018 20:16

Lizbona je dočakala. Nocoj v Altice Areni prvi polfinalni izbor. Da vam bo lažje, imamo nekaj priporočil ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izraelka Netta si je za srečo pripeljala kakih sto mahajčih kitajskih zlatih mačk. Bo pomagalo?
Reuters

Čas je za prvi polfinalni izbor Pesmi Evrovizije 2018. Kar so v Lizboni pripravljali zadnje leto dni, bo nocoj poskušalo navdušiti Evropo in svet. Predstavniki devetnajstih držav bodo nocij stopili na oder Altice Arene in se, le streljaj od morja, poskušali uvrstiti v velik sobotni finale. A le po deset iz vsakega polfinala bo imelo to možnost. Prvič v zgodovini nas bodo skozi prireditev popeljale štiri voditeljice -  Filomena Cautela, Sílvia Alberto, Daniela Ruah in Catarina Furtado. Najtežje pričakovanega zvezdnika te Evrovizije, lanskega zmagovalca Salvadorja Sobrala, ki okreva po presaditvi srca, nocoj na odru še ne bomo videli.
Finaliste bodo skupaj izbrali žiranti in gledalci. Od velike peterice, ki ima že zagotovoljeno mesto v finalu, bodo nocoj glasovali Španci in Britanci ter gostitelji Portugalci. Žirije so glasovale že sinoči, bo veliki generalki. Slovenci v prvem polfinalu še ne glasujemo.
Kar pester glasbeni repertoar nas čaka na prireditvi, ki jo bo ob 21.00 na svojem drugem programu prenašala tudi TV Slovenija. Komentiral bo Andrej Hofer.
Za pokušino tega, kar vas nocoj čaka, smo, glede na odzive in zanimanje novinarjev in oboževalcev v Lizboni, izbrali pet skladb, na katere se splača biti nocoj še posebej pozoren. Morda se med njimi že skriva bodoči zmagovalec.
1. Izraelka Netta velja za nesporno favoritko Evrovizije 2018. Skladbo Toy je navdihnilo gibanje #MeToo, ki se bori proti zlorabam žensk. Netta je netipična zvezdnica, ki na trenutek deluje malce prismuknjeno. Njena skladba je prava evrovizijska "trash" uspešnica, ki te zvleče na plesišče. Družbo ji bo na odru delalo kakih sto kitajskih mačk z mahajočimi tačkami za srečo, nekaj pirotehnike, za konec pa bo na oder padala še pena. Pred vami je zelo intenzivna evrovizijska izkušnja.
{embed_youtube}https://youtu.be/o0yKWd-6dJc{/embed_youtube}
2. Bolgarska skladba Bones vam bo šla globoko v kosti. Skupina Equinox jo odpoje vrhunsko, karizmatično. Skladba je temna, mistična, a hkrati ljubezenska. Bolgarija je zadnja leta na Evroviziji izjemno nevarna. Lani jim je zmaga za las ušla, letos jo lovijo z novim mračnim, minimalističnim poskusom. Med vsem glasbenim kičem, ki ga prinaša Lizbona 2018, je Bones brez dvoma vokalni in glasbeni presežek.
{embed_youtube}https://youtu.be/EoRfu01ZjKw{/embed_youtube}
3. Albanec Eugen Bushpepa je eden najboljših pevcev tega izbora. Ne bo mogoče preslišati. Morda na stavnicah najbolj podcenjena skladba prvega polfinala. Ob njej se boste naježili.
{embed_youtube}https://youtu.be/28xf6UoCozo{/embed_youtube}
4. Češka. Skladba, ki jo poje Mikolas Josef je v resničnem svetu slogovno stara že vsaj petnajst let, v malce čudaškem svetu Evrovizije pa velja za urbano, svežo in sodobno. Zato ji stavnice dobro kažejo. Poznavalci pravijo tudi, da je izvajalec, ki stavi na slog šolskega piflarja, "kar nekako sladek". Presodite sami.
{embed_youtube}https://youtu.be/UcXb5Vbil7Y{/embed_youtube}
5. Eleni Foureiera, ki zastopa Ciper je ognjevita ženska in njena latino štanca Fuego vas bo v hipu zasvojila in premaknila v bokih. Med nastopom bomo na odru videli veliko ognja. Skladba, ki je v evrovizijski Lizboni že postala prava plesna uspešnica. Skladba, kot jo lahko rodi samo ta prireditev.
{embed_youtube}https://youtu.be/uwia7U2uynw{/embed_youtube}
6. Saara Alto in njena Monsters. Še ena skladba, ki jo lahko sproducira samo Pesem Evrovizija. Tipičen primer evropskega glasbenega "treša" s stopnjujočo party štimungo. Potencialna plesna uspešnica za klube, v katerih se ljudje preveč dramatično ličijo. Všeč vam bo.
{embed_youtube}https://youtu.be/jGQtVTyV8MM{/embed_youtube}
Slovenska predstavnica Lea Sirk bo pela v drugem polfinalnem večeru, ki bo na sporedu v četrtek. V sredo zvečer bo na veliki generalki njen nastop ocenila žirija.




 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta