(VIDEO) Tega ne vidiš vsak dan: 85 let stara šola se je "sprehodila" do svoje nove lokacije

Gr.G.
03.11.2020 12:25

Ker je bila osnovna šola na lokaciji, kjer nameravajo zgraditi trgovski center, jo je bilo treba premakniti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kitajski inženirji so s pomočjo robotskih nog premaknili šolsko poslopje, zgrajeno v letu 1935. 85 let staro stavbo je bilo treba premakniti za 60 metrov, za kar so potrebovali 18 dni. Običajno pri tovrstnih premikih objektov je, da stavbo pred tem razdelijo na več delov ter jo na novi lokaciji ponovno sestavijo, inženirji na Kitajskem pa so ubrali drugačno pot: stavba se je do novega mesta sprehodila kar sama.

Osnovna šola z zgodovinsko vrednostjo je bila na lokaciji v Šanghaju, kjer nameravajo zgraditi trgovski center. Poseben izziv pa je predstavljal premik stavbe, ki ni klasične oblike. Tako so edino rešitev videli v uporabi 200 hidravličnih robotskih nog, ki so 7000 ton težko poslopje počasi in usklajeno premikale proti cilju. 

Okoliški prebivalci, ki so spremljali "selitev", so dejali, da česa podobnega še niso videli. "Ne zgodi se vsak dan, da bi videl, kako se stavba odpravi na sprehod," je dejal eden izmed njih. Gradnja trgovskega središča Pacific Xintiandi se je že pričela, odprli pa naj bi ga leta 2023. Prestavljeno osnovno šolo bodo seveda tudi obnovili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta