(VIDEO) Zakaj ne bomo shujšali, če bomo manj jedli in se več gibali?

DR
05.04.2023 15:14

Ob svetovnem dnevu zdravja, ki bo 7. aprila, so na Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije pripravili aktualno vsebino o debelosti. V pogovoru z dr. Ano Ogrič Lapajne, specialistko internistko, so razbijali mite o debelosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V podkastu je mite o debelosti razbijala specialistka internistka Ana Ogrič Lapajne.
Večer

Pa tudi o kompleksni in pogosto nerazumljeni bolezni. Dr. Ana Ogrič Lapajne je odgovarjala je na vprašanja, zakaj ne drži trdive, da bomo shujšali samo, če bomo manj jedli in se več gibali, zakaj ne drži, da debelost povzroča sladkorno bolezen, kakšen je vpliv genetike, kako so povezani apetit in možgani, ki jih lahko naučimo, da izberejo jabolko namesto čokolade.

Debelost je epidemija, pogosto pa nerazumljena, kompleksna bolezen. Nerazumevanje neti stigmo, ta pa vpliva na duševno zdravje ljudi z debelostjo in tudi na pristop medicine do tega zdravstvenega problema. 

"Pri zdravljenju debelosti ne gre samo za znižanje telesne teže, ampak za spremembo vedenja. Debelost je izjemno kompleksna bolezen, zato ljudje potrebujejo tudi takšen pristop. Sodobna medicina ima na voljo učinkovite nefarmakološke in farmakološke terapije, za katere pričakujemo, da bodo v prihodnosti bolj dostopne," meni dr. Ana Ogrič Lapajne.  

Prisluhnite ji v podkastu!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta