Zanesljiva naložba

Sanja Verovnik
31.03.2021 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Če kdaj, je zdaj pravi čas za prodajo nepremičnine. Povpraševanje je namreč zadnje dni tako veliko, da se proda (skoraj) vse, kar pride na trg in je primerno za bivanje. Razlogov za to, pravijo nepremičninarji, je več: eden od najbolj gotovih pa ta, da je trg novogradenj v Sloveniji močno podhranjen in je večina aktualnih novogradenj (raz)prodanih, preden se začnejo graditi. Če gre verjeti napovedim strokovnjakov, se to stanje še vsaj dve leti ne bo bistveno spremenilo.

Na trg nepremičnin vpliva tudi pandemija. Po eni strani je na glavo obrnila naša bivalna pričakovanja in povečala zanimanje za stanovanja z balkoni in hiše z vrtom, hkrati pa je z ukrepi že nekajkrat za nekaj časa popolnoma ustavila promet z nepremičninami. In ker je ljudem streha nad glavo prioriteta, je večina z nakupom in prodajo počakala na konec lockdowna, to pa je povzročilo dodatno evforijo na trgu nepremičnin - še večje povpraševanje in še višje cene.

Koronakriza je po drugi strani močno premešala karte o tem, v kaj se splača investirati. Pokazalo se je, da so nepremičnine ta hip daleč najbolj zanesljiva naložba. Ne samo zaradi tega, ker banke trenutno ponujajo dokaj ugodno kreditiranje, temveč tudi zato, ker pri nas (še) ni nepremičninskega davka. Če imaš ob strani še kako stanovanje in ga daješ v najem, je prav najemnina v teh nestabilnih časih, ko so tudi zaposlitve pod vprašajem, svojevrstna garancija za zanesljiv in reden mesečni prihodek. V prid nakupu nepremičnin pa govori tudi dejstvo, da se denarja v bankah ta čas ne splača pustiti.

Vse večje povpraševanje po nepremičninah ima razumljivo vpliv na njihove cene. Te so se začele opazneje dvigati že lani, in to skoraj povsod v Sloveniji, tudi v Mariboru; čeravno so tukaj kljub zadnji desetodstotni podražitvi le kaplja v morje v primerjavi s cenami v Ljubljani. Za primer dajmo stanovanje v Ljubljani, ki se je še leta 2016 prodajalo za 650 tisoč evrov - lani je stalo osemkrat več - pet milijonov.

Nižanja cen nepremičnin se v bližnji prihodnosti ne moremo nadejati.

Zmerna rast cen na nepremičninskem trgu naj bi po napovedih ekonomistov vztrajala še najmanj dve leti, pri čemer so cene odvisne tudi od nadaljnjega poteka pandemije, so prepričani nepremičninski posredniki, medtem ko gradbinci na nove podražitve opozarjajo predvsem zaradi pandemičnega divjanja cen gradbenih materialov. Če se bodo ti v prihodnje še dražili, se bodo dodatno višale cene na že zdaj občutljivem trgu novogradenj. Kako visoke cene bo prenesel slovenski nepremičninski trg v prihodnosti, pa je odvisno od poteka pandemije, stabilnosti gospodarstva in tudi bank. Od naštetega pa je odvisno, ali bo nepremičninski trg, z njim pa tudi gradbena panoga, zašel v novo krizo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta