Zaradi pandemije se pri proizvajalcih kopičijo nedobavljena nova potniška letala

Gregor Grosman Gregor Grosman
05.08.2020 11:51

Negotove razmere na trgu so krive, da je Airbus v prvih šestih mesecih leta dobavil samo 196 letal, Beoing pa v enakem obdobju zgolj 70.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Zaradi pandemije novega koronavirusa in številnih omejitev, ki veljajo pri prehajanju meja, precej manj potujemo, letalski potniški promet pa šele sedaj kaže prve znake okrevanja. Vendar bo še lep čas trajalo, da se bodo zadeve normalizirale. Združenje IATA je optimistične napovedi o okrevanju letalske branže zamaknilo za dve leti. Tako napovedujejo, da si bo industrija opomogla šele 2024. Takrat naj bi številke dosegle nivo iz leta 2019.

Reuters

Nedobavljena letala čakajo na prevzem

Nedvomno pa se moramo vprašati tudi, ali bomo odslej morda leteli v starejših letalih? Saj si novih veliko letalskih družb verjetno še lep časa ne bo moglo (ali želelo) privoščiti. Zaradi covida-19 največja letalska proizvajalca končanih izdelkov že mesece ne moreta dobavljati naročnikom. "Parkirišča" Airbusovih in Boeingovih potniških letal tako pokajo po šivih. Družba Cirium’s Morris je ugotovila, da je konec julija na dobavo čakalo 166 Airbusov (123 ozkotrupnih in 43 širokotrupnih), največ v Erfurtu in Rostocku v Nemčiji, in kar 462 Boeingov. 423 je resda prizemljenih modelov 737 Max, ostalih 39 pa drugih modelov.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta