DP v rokometu: V Celju po porazu zamenjali trenerja

Bojan Bauman
09.05.2021 20:25
Začenja se zanimiva končnica v rokometnem državnem prvenstvu za moške, v kateri so Celjani že zapravili vso prednost, ki so si jo nabirali vse leto. To je odneslo njihovega trenerja. V senci tega dogodka je zaplet ob gostovanju Velenjčanov v Mariboru
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Žvižej (v ospredju) je včeraj dokaj nenadejano stopil iz sence celjskega stratega Tomaža Ocvirka. Foto: SHERPA
Edi Einspieler

"Danes smo igrali skoraj že z mladinsko ekipo. Težave s poškodbami so velike, nekateri še niso pripravljeni za igro, zato niso mogli pomagati. Poškodbi Josipa in Patrika se nam poznata v napadu, Razgor ne more vzdržati celotne tekme. Čepić je ostal v Črni gori zaradi korone, Poteko pa je bil izključen že v začetku tekme. Borimo se in borili se bomo do konca." To je zadnja izjava Tomaža Ocvirka v vlogi trenerja celjskih rokometašev. Tretji zaporedni poraz v državnem prvenstvu, po Gorenju in Kopru so bili v soboto s 25:24 boljši še Trebanjci, je bil zanj usoden.

Pomočnik je napredoval

V nedeljo dopoldan so člani upravnega odbora Celja na dopisni seji že potrdili Luko Žvižeja za novega trenerja. Zamenjava je bila izvedena, a vse ostaja v krogu družine - Žvižej, nekdanji odlični celjski rokometaš, je bil v prejšnji sezoni Ocvirkov pomočnik in letos vodi mladinski celjski pogon. Trenerskih izkušenj nima in še deset let nazaj bi bila take vrste zamenjava nemogoča - takrat niti najbolj trofejni slovenski trenerji za Celje niso bili dovolj dobri. A štiri kroge pred koncem državnega prvenstva za velike projekte trenerja tudi ni pravi čas; Luka Žvižej pa je sposoben ekipo aktivirati z energijo in odločnostjo. Prav to zdaj moštvo najbolj potrebuje.

Šok terapija bi morala dali rezultat že v sredo, ko je na sporedu tekma s prvimi zasledovalci v ligi - Gorenjem iz Velenja. Toda je to realno? Ocvirk je v Trebnjem ekipo vodil brez šestih članov sicer prve postave. Poškodbe so tako zdesetkale celjsko vrsto, da je postala ranljiva, v ničemer boljša od drugih ekip v vrhu prvoligaške razpredelnice - Gorenja, Trima, Ormoža, Kopra.

A ne gre le za poškodbe. Po končani rehabilitaciji je prejšnji teden z ekipo treniral in se pripravljal na tekmo s Trebanjci Jan Grebenc, a ga v sobotni postavi Celja ni bilo. "Ni se čutil dovolj pripravljenega za nastop," je uradna verzija Celjanov. Na Grebenca, ki naj bi bil vrnitev v ekipo pogojeval s podpisom nove pogodbe za naslednjo sezono, Celjani ne računajo niti v sredo v Velenju. In po koncu sezone, ko mu status poteče, z njim ne nameravajo podaljšati pogodbe.

Oster boj

Celjani ob odigranih 22 tekmah z 38 točkami še ostajajo na vrhu razpredelnice; točko manj ob enakem številu tekem imajo Trebanjci. Velenjčani so na tretjem mestu s 35 točkami, a imajo dve tekmi manj. Boj za naslov prvaka pa se ne odvija samo na igrišču, pač pa tudi ob njem.

V petek so Velenjčani sicer dopotovali v Maribor, da bi odigrali zaostalo tekmo 13. kroga z Branikom. Na Taboru so se že ogrevali, ko se je zapletlo. Mariborčani so imeli že v sredo, ko so se prvič testirali, pozitivnega igralca na covid-19. Zato so Velenjčanom predlagali spremembo temina; na kar pa gostje niso pristali, saj imajo do konca maja, ko bi morali dobiti novega prvaka lige, zelo natrpan urnik s šestimi tekmami. V petek so se slabo počutili še trije mariborski rokometaši, ki so jih pred tekmo znova testirali. Hitri test je pokazal, da so bolni. Zato so Mariborčani tekmo odpovedali.

Velenjčani ogorčeni

To je razburilo drugega direktorja - Janeza Gamsa v vrstah Gorenja. V soboto je sestavil pismo z obtožbami na račun Mariborčanov: "Dogajanje je bilo milo rečeno čudno, njihove izjave pa nasprotujoče in na koncu se je pokazalo, da tudi zavajajoče. Nikakor ne trdimo, da igralci, ki so se počutili slabo, niso okuženi. Ne moremo pa mimo občutka, da v nasprotni ekipi niso ravnali v duhu iskanja rešitve, s čimer so pod vprašaj postavili regularnost zaključka prvenstva. Če ob strani pustimo dejstvo, da so domnevno bolni igralci ves čas dogajanja sedeli na hodniku dvorane, da se je eden od igralcev, ki je po navedbah kluba imel simptome, celo ogreval in komuniciral z našo ekipo, je tu še kopica drugih okoliščin, ki kažejo, da so se v RK Maribor Branik že dolgo pred našim prihodom v Maribor odločili, da tekme ne bodo igrali. O domnevah, ki danes prihajajo iz različnih krogov, da je bilo dogajanje režirano tudi s strani RK Celje Pivovarna Laško, ki - kot vemo - zelo dobro sodeluje z RK Maribor Branik, se ne bomo opredeljevali. Za naš klub je edini možen nadomestni termin 19. maj. Če Mariborčani takrat z nami ne bodo želeli igrati, pričakujemo, da se tekma registrira z rezultatom 0:10."

Mariborčani umirjajo

Tu se v zgodbo vplete še tretji direktor, Miha Pisanec iz mariborskega Branika: "Ko sem v petek sprejel odločitev, da tekme ne odigramo, sem to storil zaradi strahu pred okužbami večjega števila igralcev, tudi obeh sodnikov, delegata in še koga. Danes se je pokazalo, da je bila moja odločitev še kako upravičena - vsi trije igralci, ki smo jih pred tekmo dvakrat testirali s hitrim testom, so potrjeno bolni tudi po preverjanju s PCR-testom. Naši trije igralci so prišli v dvorano na tekmo. Ker pa se niso počutili povsem zdrave, smo jih postavili v odmaknjen del hodnika, ločeni so bili od ekipe. Zakaj jih je tam obiskal direktor Velenjčanov in jih spraševal po počutju, se sprašujemo tudi mi. Igralec, za katerega Gams sluti, da se je ogreval okužen, pa ni bolan in ima negativni izvid. Ta tekma je bila upravičeno prestavljena, saj sta za to po pravilih NIJZ potrebna dva pozitivna primera. Včasih je dovolj tudi en sam primer. Mi imamo zdaj v izolaciji štiri okužene igralce. Ob tem, da jih je dvanajst že prebolelo covid in so nekateri rokometaši tudi cepljeni, nas v naslednjem času čaka posvet z zdravniki. Potem se bomo odločili, kako nadaljevati treninge in tekme. Obstanek v prvoligaški konkurenci smo si z dobrimi predstavami v zadnjem obdobju že zagotovili, v veselje pa nam bo, če se bomo vpletli tudi v boj za prvaka. Z Velenjčani se bomo do konca prvenstva srečali še dvakrat, enkrat tudi s Celjani," je poskušal s pojasnilom dvome o tem, da bi želeli z nešportnimi prijemi vplivati na razplet prvenstva, razbliniti Pisanec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta