10 pravil, ki nas v športnih terencih pripeljejo daleč

Matej Kačič
25.11.2019 03:47

Veliko pozitivnih lastnosti voznika športnega terenca pogosto zapelje v prepričanje, da bo avto zlahka kos tudi zelo slabim voznim razmeram. A v praksi odločata predvsem vozniško znanje in zavedanje, koliko avto sploh zmore.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasmina Cehnar

Novodobnih športnih terencev so polne predvsem mestne ulice in avtoceste, vendar se zaradi naprednih elektronskih sistemov z dvokolesnim ali pravim štirikolesnim pogonom dobro znajdejo tudi na lažjem terenu in v težjih vremenskih razmerah. A previdno! Večja odmaknjenost podvozja od tal in dovolj zmogljiv dvo- ali štirikolesni pogon vam zaradi vozniškega neznanja ali slabih pnevmatik prav nič ne pomagata, zato velja upoštevati vsaj del pravil in resnic o terenski vožnji. To nam bo prišlo zelo prav, ko bo treba zlesti iz snega, se prebiti do vikenda po blatni gozdni cesti ali se izogniti kakšni drugi oviri, pred katero bi sicer klonili.

Osnovna pravila in resnice terenske vožnje

  • Prvi pogoj je dobra obutev. Slabe pnevmatike s premalo profila in previsoko starostjo bodo izničile učinek štirikolesnega pogona.
  • Pomembno je, da vozimo z glavo, torej da se pripeljemo na cilj, ne glede na to, koliko časa za to porabimo.
  • Brezglavo tiščanje na plin ni rešitev - tako presežemo mejo oprijema pnevmatik.
  • Pomembno je poznavanje oprijema podlag - blato ima 20-odstotni oprijem, makadam od 40- do 45-odstotnega. Slabšemu oprijemu moramo prilagoditi pospeševanje.
  • Preverimo ovire pred seboj, saj ne vemo, kaj nas čaka na drugi strani klanca.
  • Če športni terenec zmore vzpon, ni nujno, da bo šlo tako preprosto tudi po strmini navzdol. Večina sodobnih terencev ima elektronsko nadzorovan spust po strmini, uporabimo ga.
  • Na slabši blatni ali sneženi podlagi je dobro izkoristiti reduktor - voziti pri 1500 vrtljajih v drugi ali tretji prestavi. Športni terenci odsotnost reduktorja rešujejo s krajšo prvo prestavo.
  • Samodejni menjalnik je primernejša izbira za teren, saj ne muči sklopke, omogoča lažje speljevanje in vselej izbere pravo prestavo.
  • Za pravi teren je nujen štirikolesni pogon, le visoka oddaljenost od tal nas ne bo pripeljala daleč.
  • Na terenu se zanesimo na elektronske pripomočke. A ti ne bodo delovali, če ne bodo izpolnjeni osnovni pogoji za oprijem - dobre pnevmatike in pametna vožnja.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta