Avtomobil kot igralno okolje? Večina Teslinih vozil je že opremljenih z info-zabavnim sistemom

Vinko Seliškar
30.09.2021 04:00
Zakaj pa ne, saj stalno poslušamo, kako so avtomobili polni računalnikov. Pa še sami bodo vozili, torej je edino logično, da se med vožnjo zamotimo, pardon, igramo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tesla Model S Plaid
Renz Dimaandal

Novi avtomobil Tesla Model S v različici Plaid je električna limuzina s pogonom, katerega zmogljivosti presegajo tisoč konjev (1020 konjskih moči premore, če vas ravno zanima), zato lahko  v absurdno kratkem času pospeši do hitrosti 100 km/h in mimo vseh obstoječih omejitev. Omenjena različica pa je našo pozornost ujela na račun druge podrobnosti. Kot del večje posodobitve namreč prinaša tudi zmogljivejši informacijsko-zabavni sistem. Kaj ga dela posebnega? Sistemski nabor temelji na AMD-jevi grafični sredici Navi 23, zgrajeni na arhitekturi RDNA 2.0, ki podpira tehnologijo sledenja žarkov. Če vam prejšnji stavek ne pove/pomeni čisto nič, ga bom poskusil osmisliti takole: info-zabavni sistem v omenjenem vozilu naj bi ponujal podobne grafične zmogljivosti kot Sonyjeva najnovejša igralna konzola PlayStation 5. Ste zdaj zastrigli z ušesi?

Zakaj bi tak procesor oziroma računalnik sploh vgradili v vozilo? Mar bo možnost igranja najnovejših video iger pomagala prodajati avtomobile? Prav mogoče. Tesla že vse od predstavitve modela S izdeluje računalnike na kolesih, opremljene z zasloni na dotik in velikimi ter zmogljivimi baterijami, podjetje pa rado svojo tehnološko daljnosežnost in obvladovanje programske opreme dokazuje z vključevanjem funkcij, ki jih navadno ne najdemo v avtomobilih drugih proizvajalcev. Te vključujejo pretočne video storitve, spletni brskalnik in naključna presenečenja, ki v svetu programske opreme slišijo na vzdevek »velikonočna jajca«. Zakaj? Zato, ker je zabava del poslanstva info-zabavnega sistema. Kaj torej najnovejša Tesla ponuja v svetu iger?

Renz Dimaandal

Arkadni začetki, udarnejše nadaljevanje

Večina Teslinih vozil, torej aktualni modeli S, 3, X in Y, je opremljenih z info-zabavnim sistemom z oznako MCU2 (Media Control Unit 2), kjer v meniju zabavnih vsebin že najdemo ikono Tesla Arcade, katera odpira pot v svet preprostih arkadnih iger v vozilu. Prvenstveno so bile te igre zasnovane bodisi za hitrejše preživljanje časa ob »tankanju elektronov« na električni polnilnici ali pa kratkočasenju mladeži med daljšimi (ali krajšimi) vožnjami.

In zdaj je tu novi model S z najnovejšim in pošastno zmogljivim sistemom MCU3. Nabor iger je znatno zrasel, so tudi bistveno naprednejše od starejših pretežno arkadnih iger. Seznam je bogat, zagotovo boste prepoznali katere izmed imen, kot so Polytopia, Cat Quest, Fallout Shelter, Stardew Valley, CupHead, BeachBuggy Racing 2, Backgammon, pasijansa in šah. Tesla je celo dodala nekatere klasike iz časa Atari igralnih konzol, kot so 2048, Asteroids, Centipede, Super Breakout, Lunar Lander, Missile Command, Millipede, Tempest ter Gravitar.

Večina iger podpira upravljanje na dotik neposredno na zaslonu, pa tudi upravljanje prek volana. Da, prav ste prebrali – ko je vozilo parkirano, lahko kot krmilnik v igri uporabite volan. Kar je izjemno zabavno med igranjem dirkaške igre BeachBuggy Racing 2. Akcijske in pustolovske igre, kot sta CupHead in Cat Quest, sicer zahtevajo rabo klasičnega krmilnika iz sveta igralnih konzol. Ta vozilu (zaenkrat še) ni priložen, lahko pa uporabite krmilnik konzole PlayStation ali Xbox, povezan prek katerega koli vmesnika USB v avtomobilu.

Renz Dimaandal

Pred časom?

Ljubitelji video iger ste zagotovo opazili, da večina zgoraj navedenih imen sodi med t. i. indie igre v arkadnem slogu. Zaradi omejitev zmogljivosti prejšnjega sistema so odpadla grafično intenzivna opravila. Sedaj te omejitve ni več. Tesla je na predstavitvah modela S Plaid potencialnim strankam že pokazala delovanje igre Cyberpunk 2077 v avtomobilu, na uradnem spletnem mestu pa je fotografija, ki prikazuje igro The Witcher 3 na info-zabavnem zaslonu. Kar pomeni, da računalnik v avtomobilu vsekakor lahko poganja najnovejše igre. Ali bodo te dejansko na voljo, ni znano, saj je to odvisno tudi od založnikov. Morebiti jih bo Tesla sčasoma vključila serijsko, kot del paketa posodobitev. Ali pa jih boste nemara lahko igrali v avtomobilu, če jih boste prej kupili na računalniku ali igralni konzoli. Kdo ve, mogoče jih boste lahko kupili iz avtomobila in namestili ali pa igrali v obliki pretočne storitve iz oblaka. Da, sveža Tesla je po tej plati daleč pred časom, saj večina proizvajalcev vozil o igrah sploh (še) ne razmišlja.

Obvoz do iger

Ena izmed zgornjih idej je že obrodila sadove. Preko v avtomobil vgrajenega spletnega brskalnika uporabniki lahko dostopajo do storitve igranja v oblaku, npr. Google Stadia ali Microsoft XCloud, in preko nje tekoče igrajo igre. Edini pogoj je, da se nahajajo na področju z dobro pokritostjo z mobilnim signalom, saj vozilo za povezavo v internet uporablja mobilno omrežje 4G (LTE).

V bistvu je igričarska izkušnja v vozilu lahko še kako pristna, posebej če igrate dirkaške igre. Samo pomislite: sedite v školjkastem sedežu z volanom v roki, velik zaslon z lepo sliko (čeprav manj idealno postavljen desno od vas) in predvsem zvok iz kar 22 v ta avtomobil vgrajenih zvočnikov vas dobesedno potopijo v igro.

Da, na igre in avtomobile nikoli več ne boste gledali enako.

Preberite nov tematski časopis v celoti

Prenos PDF

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta