Avtomobili na štirikolesni pogon: šminka ali potreba?

Matej Kačič
18.11.2019 06:33

Avtomobili s štirikolesnim pogonom so bili včasih prava eksotika, danes pa postajajo vse bolj popularni. Kar tako že ne …

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Porsche

Še v devetdesetih letih prejšnjega stolet­ja je njihov tržni delež znašal komaj dva odstotka, danes dosega okoli 13 odstotkov, kar je največ doslej. Pričakovano največji delež vozil s štirikolesnim pogonom imajo tipično "zimske države", kot so Švica, Norveška, Švedska in Avstrija, pri nas pa delež tovrstnih vozil dosega okoli deset odstotkov. Stabilno povpraševanje Slovencev po štirikolesnem pogonu ne preseneča, saj povečuje praktično uporabnost avtomobila pri aktivnih prostočasnih dejavnostih v naravi, terensko zahtevnejših poklicih ali vleki težke prikolice, seveda pa pogon 4x4, 4Matic, 4Motion, All4, AllGrip, AWD, Quattro, xDrive ... predvsem omogoča večjo varnost in boljšo vozno dinamiko v vseh vremenskih razmerah.

Kdo potrebuje pogon 4x4?

Slovenija je vse prej kot ravninska dežela, prav tako nimamo večnega poletja, strmi klanci in kolovozi ter deževna in zasnežena obdobja pa so del našega vsakdana. Če si ob tem prosti čas v vseh letnih časih radi zapolnite z izleti v naravo, naj gre za hribe ali obalo, je štirikolesni pogon v kombinaciji s povečano oddaljenostjo vozila od tal zelo koristen. Tudi vleka prikolice, naj bo ta počitniška ali takšna s konji ali čolnom, bo lažja in varnejša s štirikolesnim pogonom. Gradbeniki, gozdarji, serviserji … pa si dela in premikanja po terenu brez takšnega vozila in pogona sploh ne znajo predstavljati.

Potrebujemo zanj posebno znanje?

Voznik za upravljanje pogona 4x4 ne potrebuje posebnega znanja ali poznavanja mehanike, saj za vse skupaj v ozadju neopazno skrbi sodobna elektronika. Sistemi štirikolesnega pogona, hkrati s podvozjem, so sicer nastavljeni tako, da se vozilo v večini primerov obnaša kot avtomobil s pogonom na prednji kolesni par, a z enostavnejšim in učinkovitejšim speljevanjem. V večini vsakdanjih situacij delovanja pogona in nenehnega porazdeljevanja navora sploh ni mogoče občutiti. Proces aktivnega in brezstopenjskega prenosa navora med osema in med kolesi omogoča vozniku lažji nadzor vozila na spolzki podlagi, več stabilnosti, manj pod- ali prekrmiljenja in nasploh boljši občutek nadzora nad vozilom. Čeprav vozniku ni treba posegati v delovanje pogona, to ne pomeni, da se v avtomobilu med vožnjo nič ne dogaja. V večini primerov za vse poskrbi elektronska pamet. Razna tipala nadzornemu računalniku nenehno sporočajo podatke o hitrosti vrtenja koles, o položaju lopute plina in kotu volanskega obroča, bočnih pospeških … Računalnik vse te informacije bliskovito obdela in v delčku sekunde sporoči elektrohidravlični sklopki količino navora, ki jo mora prenesti na zadnjo os (do razmerja 50:50) ali na vsako kolo posebej. V posameznih primerih algoritmi prepoznajo že vnaprej, še preden kolo zdrsne, in prilagodijo navor po osi. Če se to zgodi preveč intenzivno, v delovanje lahko poseže simulacija zapore diferenciala, ki zmore povsem zavreti eno (drseče) kolo in navor porazdeliti na tista z boljšim oprijemom, kar je koristno tudi pri bolj terenskih podvigih.

Kaj pogon 4x4 pomeni v praksi?

Sodobni sistemi štirikolesnega pogona omogočajo boljši oprijem na vseh podlagah, več stabilnosti, lažje obvladovanje avtomobila, večje hitrosti v zavoju in s tem več aktivne varnosti. Voznik tako lahko ob izstopu iz zavoja izkoristi vso moč stroja in njegov navor, brez zdrsa in zanašanja. A 4x4 ni v prid le pri adrenalinskih vragolijah, ampak se z njim vsa družina lažje in varneje pelje do cilja tudi po strmi in od hudournikov razdrapani gorski makadamski cesti, pogon pa pomaga tudi pri vleki počitniške prikolice ali čolna.

Kdaj je pogon 4x4 uporaben?

Čas spolzkih cest, blata, brozge, snega in ledu pri voznikih običajno sproži intenzivno razmišljanje o štirikolesnem pogonu. Prednosti takšnega pogona so v takih razmerah seveda več kot jasne in tudi najbolj pridejo do izraza. A poleg odličnega oprijema v vseh težjih razmerah se tak sistem izkaže tudi pri zagotavljanju varne in stabilne vožnje v idealnih razmerah, saj zmore prenesti na podlago več navora, zaradi česar je tudi bolj dinamična vožnja varnejša in prijetnejša. Vozila s štirikolesnim pogonom so tudi širše bolj uporabna, naj gre za poklicne oziroma prostočasne dejavnosti v naravi ali vleko raznih prikolic.

Ali so zimske pnevmatike potrebne?

Vozilo s štirikolesnim pogonom bo pozimi in v zimskih razmerah varno le z ustreznimi pnevmatikami, torej zimskimi z oznako M+S, še bolj z dodano oznako snežinke. Če štirikolesni pogon med speljevanjem po ravnini tudi z letnimi pnevmatikami še zmore pokazati nekaj prednosti, pa te odpovejo pri bočnem vodenju in predvsem pri zaviranju na snegu ali ledu. Za popoln izkoristek vseh prednosti pogona 4×4 pozimi je zato treba avtomobil obuti v kvalitetne zimske pnevmatike, zlasti če ste takrat na cesti več kot običajno. Če pozimi vozite malo, morajo biti v avtomobilu verige tudi pri tovrstnem pogonu, in to vsaj za eno os, še boljše pa za obe.

Kako se lotiti vožnje v zimskih razmerah?

Enako kot pri dvokolesnem pogonu se je treba vožnje lotiti predvsem z veliko občutka, pazljivosti, nežnega pospeševanja in zaviranja ter s postopnim naraščanjem ritma vožnje. Štirikolesni pogon bo, predvsem z dobrimi zimskimi pnevmatikami, med pospeševanjem na snegu pri vozniku ustvaril varljivo podobo prepričljivega oprijema, pri zaviranju pa je izenačen s prednjim pogonom. Zdrs pri večjih hitrostih je zato enako kritičen, vozilo pa enako neobvladljivo, ko začne drseti. Ker se na snegu in ledu to zaradi nizkega količnika trenja podlage zgodi hitro in mehko, lahko tudi ABS (protiblokirni sistem) in ESP (stabilizacijski sistem) začneta delovati in pomagati kasneje. Predvsem elektronski sistemi niso vsemogočni, zato je potrebne precej pazljivosti, sploh pri zaviranju po klancu navzdol.

Katere so najpogostejše napake pri vožnji s 4x4?

Štirikolesni pogon je odličen aktivni varnostni pripomoček, seveda pa ni vsemogočen. Pogon ima svoje meje, predvsem pri vstopnem in izstopnem kotu (previsi vozila), v možnosti vzpenjanja (moč motorja) in bočnega naklona … Za resnejšo terensko rabo je zato dobro izbrati še nekaj pripomočkov, če so le na voljo pri proizvajalcu ali za dodaten denar: terenski prenos moči - reduktor, zaporo diferenciala, sistem za nadzor spusta, terenski vozni program, posebne terenske pnevmatike …

Kako je z obrabo pnevmatik in porabo goriva?

Sodobni štirikolesni pogon pripomore k enakomernejši obrabi pnevmatik, saj se navor, posebno pri močnejših modelih, enakomerneje porazdeli po vseh štirih pnevmatikah, ki jih zato ni treba več menjavati oziroma rotirati.
Štirikolesni pogon je bil nekoč izrazit dejavnik povečane porabe zaradi dodatne teže sistema in trenja v do treh diferencialih. Sodobni štirikolesni pogon na porabo vpliva le še minimalno, saj je v normalnih razmerah pogon v glavnem speljan na prednjo (ali eno) os, šele ko sistem zazna možnost zdrsa, prenese potrebno količino moči na drugo os.
Napredek je tudi pri teži, zmanjšanju trenja in uporabi le enega dodatnega diferenciala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta