Elegantna klasika po meri slovenskih družin

Matej Kačič
11.02.2019 05:57

Poleg obilice prostora, ki ga ponujajo družini in njihovi prtljagi, se družinski karavani danes ponašajo tudi z zapeljivo obliko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hyundai i30 
Arhiv Proizvajalca

Ali družinski avtomobil kupujete z metrom, potrebujete veliko prostora in udobja, a hkrati ne daste kaj dosti na enoprostorce in športne terence? Brez skrbi, karavani že dolgo niso neatraktivne pojave, ko so limuzinam zaradi praktične rabe na zadek preprosto nataknili škatlo. Moderni karavani so všečni izdelki, kjer v ospredju niso le prostornost, uporabnost in prilagodljivost, pač pa se v njih prepletata tudi eleganca in športnost. Izbrati pravega gotovo ne bo težko.

Hyundai i30 wagon

Korejski klasik z ogromnim prtljažnikom
Korejski Hyundai je z novo generacijo modela i30 uvedel nove oblikovne smernice s poudarjeno in veliko masko, obenem pa zapeljal v vrh evropske ponudbe kompaktnih avtomobilov tako po prostornosti, udobju, tehniki in asistenčnih sistemih. Posebno poglavje je karavanska različica, ki ponuja izjemnih od 602 do 1650 litrov prostora, s tem pa i30 wagon zadovolji še tako prostorsko zahtevne družine in se s prostornostjo uvršča v sam razredni vrh. Prtljažnik uporabne oblike ima pri tem dvojno dno, drsne pregrade in nizko nakladalno dno ter dovoljuje prevoz tudi bolj nerodnih predmetov, razkošje za zadnjo klopjo pa seveda ni edini adut modela i30 wagon. Pohvali se lahko s pestro motorno paleto, ki ponuja tri bencinske in dva dizelska motorja, pestra je tudi izbira opremskih paketov. Vsi motorji so povezani s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, v kombinaciji z najmočnejšim bencinskim in obema turbodizloma je na voljo tudi sedemstopenjski dvosklopčni samodejni menjalnik. Hyundai tudi pri karavanski različici i30 že serijsko ponuja samodejno pomoč za preprečevanje naletov in pomoč pri ohranjanju voznega pasu.

Volvo V60 
Arhiv Proizvajalca

Volvo V60

Pojem luksuznega karavana
Pri Volvu so karavane dolga leta risali s pomočjo ravnila, škatlasta oblika pa je danes le še spomin na neke druge čase. Novi V60 namreč krojijo všečne zaobljene linije, ki jih je vpeljal že večji V90, prepoznavnost premijskega karavana pa dodatno krepijo prednji žarometi v LED-tehnologiji z značilnim Thorovim kladivom. V notranjosti se prepletata moderen dizajn in enostavna preglednost informacijsko-zabavnega sistema z 9,0-palčnim zaslonom. Bogata oprema je le še pika na i dobremu počutju potnikom tako spredaj kot zadaj, motorna paleta pa obsega dizle in bencinske različice z razponom moči od 110 do 228 kilovatov. Tudi za varnost je odlično poskrbljeno, saj serijska oprema med drugim vključuje sistem za samodejno zaviranje v sili s prepoznavanjem pešcev, kolesarjev in živali, sistem za prepoznavanje prometnih znakov ter asistenta za ohranjanje vozila znotraj voznega pasu. Prepoznaven skandinavski dizajn, napredna varnostna tehnologija in skrb za udobje potnikov pa niso edini atributi, s katerimi V60 tekmece postavlja v težko pozicijo. Prtljažnik modela V60 v osnovni postavitvi ponuja 529 litrov, obenem pa se lahko pohvali z največjo medosno razdaljo v razredu, s čimer prinaša več prostora za noge v drugi vrsti.

Mercedes Benz 
Arhiv Proizvajalca

Mercedes-Benz razred C T

Letvico znova postavlja visoko
Karavanske različice Mercedesa C so družine vedno znale prepričati z velikimi prtljažniki in prostorno kabino, a v preteklosti še nikoli niso bile tako estetsko skladne z limuzinskimi in kupejevskimi brati, kot je zadnji. Po prenovi pa je karavan C postal še bolj zapeljiv, predvsem pri varnosti in digitalizaciji se zgleduje po razredu S. Klasične merilnike je tako nadomestil prilagodljiv 5,5-palčni zaslon, na vrhu osrednjega dela pa je postavljen velik 12,3-palčni zaslon, prek katerega poteka vsa komunikacija. A to še ni vse, saj se karavan razreda C lahko pohvali tudi z izjemno prostornostjo v kabini in prtljažniku, ki se lahko odpre s premikom noge pod zadnjim odbijačem. Velik prtljažni prostor s 490 litri prostornine zagotavlja odlične pogoje za brezskrbno pot, z zložljivo zadnjo klopjo pa lahko pridobite še dodatnih 1100 litrov. Otroci se na zadnjih sedežih počutijo odlično, vožnja je umirjena in tiha, popoln užitek pa jim ponujata prostornost in udobje na zadnji klopi.

Toyota corolla 
Arhiv Proizvajalca

Toyota corolla

Legenda z velikim nahrbtnikom
Toyota je z naslednikom aurisa poskrbela za pravo revolucijo, saj mu je nadela ime, ob katerem ušesa našpičijo v še tako oddaljenem kotičku sveta. Tudi karavan touring sports bo poslej namreč slišal na ime corolla, ki ima za sabo 43 milijonov kupcev in pol stoletja prepoznavnosti. Ker je videz tisto, kar pri evropskih kupcih veliko šteje, je Toyota z novo corollo zadela v polno. Novinec se ponaša z agresivnimi odbijači in nizko postavljeno masko, pri Toyoti pa so tako ustvarili najdrznejši in najbolj dinamičen karavan v razredu. Njegove uporabnosti s tem niso ogrozili, saj prtljažnik sprejme skoraj 600 litrov razne prtljage, kabina je moderna in v znamenju digitalizacije, vse skupaj pa so pri Toyoti prefinjeno nadgradili s hibridnim pogonom in zglednimi voznimi lastnostmi. Corolla touring sports je ob tem kot prvi velikoserijski model dizlom pomahala v slovo, kupcem pa bo ob sodobnem 1,2-litrskem turbobencincu ponudila kar dva hibridna sklopa. Prvega z 1,8-litrskim bencinskim strojem je že mogoče najti v priusu in C-HR, drugi pa je povsem nov. Dvolitrski bencinar v hibridni kombinaciji zagotavlja veliko moči, odlične pospeške, več vozniške dinamike in užitka pri vožnji.

Opel insignia 
Arhiv Proizvajalca

Opel insignia spots tourer

Velik prtljažnik dopolni odličen vtis
Opel insignia z merami, udobjem in prostorom jasno sporoča, da karavani še zdaleč niso preteklost, sploh ko na tehtnico postavimo družinske finance. Za zmeren denar kupec pri Oplu dobi kar 4,99 metra dolg avtomobil, ki se mersko postavlja med višji srednji in višji razred. Izdatne mere insignie sports tourer niso le karoserijske, ampak so namenjene tudi potnikom, kar omogoča glede na predhodnico krepko daljša medosna razdalja. V prtljažniku je lahko med 560 in 1640 litri prtljage, prtljažna vrata so bolj premišljeno zasnovana, kar omogoča krajši previs med odbijačem in prtljažnikom, zato je natovarjanje preprostejše, večja širina med notranjima obodoma blatnikov pa omogoča prevoz zajetnejših predmetov. Prostorsko še bolj navdušujoča pa je kabina insignie. Avtomobil namreč razvaja s prostorom na prednjih sedežih in na zadnji klopi, obenem je brezhibna tudi ergonomija, odličen vtis pa dopolnijo še odlično podvozje, ki zagotavlja udobje in prepričljive vozne lastnosti. Nova insignia sports tourer je namreč do 200 kilogramov lažja od predhodnice, v povezavi z nižjim položajem voznikovega sedeža pa je opazno izboljšana tudi vozna dinamika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta