(INTERVJU) Gašper Picelj, ki se pri Autopointu ukvarja s spletno dražbo (prodajo) avtomobilov: Prodamo skoraj vse

Janez Kovačič Janez Kovačič
09.04.2021 05:00
Novi razmere oziroma časi, ki jih je prinesla pandemija, porajajo tudi nove oblike posla z novimi ali rabljeni avtomobili. Zlasti slednji so vse bolj v zanimivi, saj se je pokazalo, da je osebni avto v izjemnih okoliščinah edino varno prevozno sredstvo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gašper Picelj: Transakcij z rabljenimi avtomobili je v letu dni več kot 200 tisoč, kar je približno trikrat toliko, kot se proda novih avtomobilov. Foto: Vinko KERNC
Vinko Kernc

Je to vaša osnova oziroma platforma ali ste morda del neke skupine, ki se ukvarja s spletnimi dražbami rabljenih avtomobilov?

Ne, sistem je naš, razvili smo ga sami.

Spletne dražbe avtomobilov so pri nas precejšnja neznanka. V bistvu ste nekakšen posrednik med tistimi, ki hočejo prodati avtomobil, in kupci. Lahko jaz kot zasebnik oziroma fizična oseba pri vas prodam rabljen avtomobil?

Seveda, lahko ga prodamo. Pri nakupu pa je nekoliko drugače, mislim, da bomo lahko čez dva ali tri mesece omogočili nakup tudi fizičnim osebam. Pri takšni prodaji bomo fizičnemu kupcu dali tudi jamstvo, kar je za takšen posel zelo pomembno. To bo zelo konkretno enoletno jamstvo, ampak ne zgolj za motor ali morda menjalnik. Pri prodaji pravnim osebam je zdaj tako, da velja načelo videno-kupljeno. Se pa trudimo, da je vse skupaj čim bolj transparentno, da evidentiramo vse poškodbe, zato sodelujemo tudi z nemško Dekro, ki je na tem področju priznana institucija.

Kaj se zgodi v primeru, ko avto prodate, pa kupci kasneje odkrijejo napako, nekaj, kar kljub načelu videno-kupljeno ni najbolj pošteno?

Na naših licitacijah sodelujejo ljudje ali trgovci oziroma kupci, ki rabljene avtomobile kupujejo tudi v tujini in tudi tam po prej omenjenem načelu. Seveda pa se tu in tam zgodi, da se po nakupu pojavi oziroma odkrije napaka, nekaj, kar prej ni bilo opazno ali očitno. V takšnem primeru se poskušamo dogovoriti in problem odpraviti, toda takšnih primerov je zelo malo.

Vinko Kernc

Zakaj spletne dražbe rabljenih avtomobilov? Seveda, sedaj že nekaj časa niso možne običajne dražbe, naj rečem "žive", ampak tako menda ne bo še zelo dolgo.

Delujemo po načelih hitro, transparentno, enostavno. Te dražbe so javno objavljene, sediš doma in sodeluješ oziroma gledaš. Ni nobenih manipulacij, kupci se pred dražbo ne morejo dogovoriti, kot se to pogosto zgodi na živih dražbah. To je po moje največja prednost spletne dražbe. Na teh dražbah lahko sodeluje veliko več kupcev, sedaj imamo bazo že 300 kupcev oziroma uporabnikov, verjetno jih bomo imeli prav kmalu še enkrat toliko. Kupna moč oziroma publika je torej bistveno širša kot sicer. Pa še nekaj je pomembno: cene rabljenih avtomobilov v različnih segmentih so pri nas, na Hrvaškem, kjer tudi delamo, pa v Srbiji in drugod seveda različne. Načeloma je tako, da imajo avtomobili nižje vrednosti na Hrvaškem ali v Srbiji vendarle višjo ceno oziroma vrednost kot pri nas. Se pravi, da lahko slovenski lastnik oziroma prodajalec takšnega vozila na teh trgih doseže višjo ceno, kot bi jo morda doma.

Katere znamke avtomobilov gredo najbolje v promet?

Najbolje se prodajajo avtomobili, ki jih pri nas zastopa Porsche Slovenija, recimo volkswagni, škode, audiji, dobro se prodajajo tudi kie, pa peugeoti oziroma njihovi suvi. Če je cena ustrezna, prodamo tako rekoč vse. Če cena ni ustrezna oziroma če prodajalec pri njej vztraja in se nam zdi previsoka, potem takšnega avta niti ne uvrstimo na dražbo.

Ko avto prodate, kolikšen je vaš zaslužek pri tem?

"Vzamemo" 200 evrov, ko je avto prodan. Če ni prodan, seveda tudi nič ne zaslužimo. Tudi zato sem prej povedal, da se trudimo skupaj s prodajalci oblikovati ustrezno ceno, da je tako možnost za prodajo oziroma posel večja.

Vinko Kernc

Ste edini spletni dražitelji ali pri nas še kdo prodaja rabljene avtomobile na takšen način?

Mislim, da smo zdaj samo mi. S to našo platformo se lahko precej prilagajamo, smo fleksibilni. Smo zadovoljni, saj preko nas prodajajo velika podjetja, kot so pošta, državne institucije, lizinške hiše, ki imajo občasno na voljo kar veliko rabljenih avtov. Mislim, da z nami sodeluje kakšnih 20 podjetij oziroma tistih, ki imajo vozne parke. Naša ciljna skupina so prav ti, ki imajo veliko vozil, pa se nočejo ali ne morejo profesionalno ukvarjati s prodajo rabljenih. Zanje naredimo vse, ponujamo celostno storitev: pridemo po rabljene avtomobile, jih pregledamo, skladiščimo, uvrstimo na dražbo, prodamo. Tako smo prodali tudi avtomobile Nove KMB. Vse je, še enkrat, opravljeno transparentno.

Trg rabljenih avtomobilov je pri nas bistveno večji kot trg novih avtomobilov. Podatki so precej različni, kako velik je ta trg po vaši oceni?

Transakcij z rabljenimi avtomobili je v Sloveniji v letu dni več kot 200 tisoč, pri čemer to vključuje prodajo fizičnim in pravnim osebam ali med njimi. To je približno trikrat toliko, kot je prodaja novih avtomobilov. Mislim, da se v Slovenijo v letu dni uvozi okoli 45 tisoč rabljenih vozil. Večinoma prihajajo iz Nemčije, Italije, Francije, tudi iz nekaterih skandinavskih držav. Je pa med prodajo novih in rabljenih avtomobilov velika razlika, to sta dva povsem različna svetova.

Kaj se bo zgodilo, ko bodo spet mogoče dražbe v živo? Bo to za vas slabše ali morda bolje?

Seveda je najbolje, da si edini v nekem poslu. Toda to bi bila iluzija. Želimo si delati tako, da bodo vsi zadovoljni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta