OZN ostro nad ravnanje Japonske v primeru Carlosa Ghosna

Janez Kovačič
07.12.2020 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
ghosn, carlos (foto: Epa)
Epa

Medtem ko je večina avtomobilistične javnosti že pozabila na razvpito sago o najslavnejšem prevarantu avtomobilske industrije, nekdanjemu prvemu možu naveze Renault-Nissan-Mitsubishi Carlosu Ghosnu, jo je na to vnovič spomnila Organizacija združenih narodov (OZN). Ta je v mnenju o postopku zoper Ghosna okrcala ravnanje japonskih oblasti, češ da je bil njegov kar 130 dni trajajoči pripor "nepotreben in nerazumen, s čimer so bile kršene njegove temeljne človekove pravice".

Poročilo OZN o primeru Carlos Ghosn štirikratno aretacijo direktorja, s čimer so Japonci podaljševali njegov pripor, označuje za nepošteno prakso in zlorabo pooblastil, zaradi česar bo primer predalo v obravnavo pooblaščencu ZN za preučevanje prijav mučenja in krutega ravnanja. Japonske oblasti navedbe OZN zavračajo in označujejo za nesprejemljive.

Nekdanji direktor, osumljen prevare in zlorabe položaja, je trenutno v Libanonu, kjer se skriva pred sojenjem na Japonskem, od koder je na spektakularen način pobegnil lani decembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta