Po zelenih destinacijah kar na elektriko

Matej Kačič
30.06.2020 04:00
Slovenija je prelepa dežela, ki z naravnimi lepotami in kulturno raznolikostjo pripoveduje imenitno zeleno zgodbo. Kamorkoli se ozreš, proti alpskim vrhovom, skrivnostni Soči, jadranskemu morju, bujnim gozdovom, idiličnim vinogradom ali panonskim ravnicam, vse je zeleno.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nissan leaf e+ tecna (foto: Uroš Božin)
Uroš Božin

Neokrnjena narava nas kar sama spodbuja k varovanju in skrbi za okolje, prav zato ne čudi širjenje elektromobilnosti in polnilnic po deželi. Električni avtomobil se zato zdi odlična izbira za vsakdanjo uporabo, tak kot je Nissan Leaf z 62 kW baterijo in dosegom 385 kilometrov (po WLTP, kombinirana vožnja) ter družinsko velikim prtljažnikom, pa se izkaže tudi na izletih in dopustu.

Po rajskem vrtu Posočja

Dolina Soče je gotovo svet, ki se ti zasidra v srce in kraj, kjer narava preglasi misli in objame dušo. Smaragdno zelena reka omogoča mnoge vodne športe, ob njej vodijo tudi razne tematske poti, ki razkrivajo dediščino prve svetovne vojne in druge zgodbe doline, slikovita narava pa te mimogrede napolni z energijo. Lahki sprehodi ob reki, smaragdni tolmuni, viseči mostovi in šumeči slapovi nudijo sprostitev in polnjenje »baterij«.

Z energijo napolnjen pa je tudi Nissan Leaf, 100-odstotno električno vozilo z 0 emisij, saj sta njegovo srce in duša litij-ionska baterija s skupno zmogljivostjo 62 kilovatnih ur ter elektromotor, ki razvije izjemnih 160 kilovatov moči (217 konjskih moči). Zaradi hipnega navora je občutek v praksi odličen, Leaf je uren in poskočen, na avtocesti vse prej kot podhranjen ter ponuja preprosto osupljivo zabavo in vožnjo brez kompromisov. Doseg v praksi podaljša način vožnje ECO, saj prinaša varčnejšo porabo energije ter zaviranje z rekuperacijo energije. Ta se regenerira ob zaviranju, brez zmanjšanja moči med vožnjo.

Čudoviti mozaiki Kozjanskega

Kozjanski park na stiku alpskega in panonskega sveta je pokrajina mnogih obrazov, kjer so narava in ljudje ustvarili pravi mozaik izletniških destinacij. Kozjansko ponuja številne kolesarske poti, na pohodih lahko spoznavate mnoge geološke posebnosti, se sprehajate med hribi, zasejanimi z vinskimi trtami, na toboganih in drčah sproščate naval družinskega adrenalina, ali pa si privoščite umirjene trenutke v minoritskem samostanu ter gastronomska razvajanja v domačih gostilnah. Domov se boste radi vrnili s polnim prtljažnikom kozjanskih jabolk, sokov, čokolade in drugih okusnih lokalnih izdelkov.

Nissan Leaf z baterijo vgrajeno v dno vozila ponuja prtljažnik pravih oblik, njegova prostornina pa meri družinsko uporabnih 435 litrov in je največja med električnimi vozili v C-segmentu. Kovčki, potovalke, skiroji, ‘poganjalčki’ in še kaj gre tako brez težav v zadek, kot pri kakšnem precej večjem avtomobilu. S podiranjem zadnje klopi v razmerju 60 : 40 se prtljažnik poveča na skoraj 1.200 litrov, vanj pa zlahka spraviš vse potrebno za adrenalinske užitke. Električni Leaf s prostornostjo nedvoumno sporoča, da ni kak mestni avto, ki bi služil le za vožnje v službo in šolo ter po raznih opravkih, ampak z odliko opravlja celoletno družinsko poslanstvo. Leaf ima ob tem vgrajenih kar nekaj sodobnih varnostno-asistenčnih sistemov, kot so aktivni tempomat, sistem za ohranjanje voznega pasu, zaviranje v sili, opozorilo pred vozili v mrtvem kotu, prepoznavanje prometnih znakov, prepoznavanje utrujenosti voznika, 360-stopinjski videonadzor okolice in samostojno parkiranje.

Navdušujoča Kranjska gora

Ne glede na letni čas je Kranjska Gora privlačno gorsko turistično športno središče. V času, ko smučke in pancarje zamenjajo kolesa in pohodniški čevlji, se možnosti za aktiven oddih v naravi zdijo skorajda brezmejne. Kolesarje čaka najvišji slovenski cestni prelaz, pohodnike mnoge znamenitosti, kraljestvo najvišjih slovenskih vrhov in nepozabnih razgledov, kopalce in druge obiskovalce pri jezeru Jasna pa pomoli in visoka razgledna ploščad. Za Kranjsko goro in njeno okolico se tako zdi, da tukaj še vedno živijo pravljice, katerih sledi najdete povsod.

Jezero Jasna, Kranjska Gora
 
Shutterstock

Tudi Leaf navdušuje z oblikovnimi in uporabnimi lastnostmi. Kabina je ne glede na položaj sedenja prostorna in zračna, za volanom se zaradi namestitve baterije v dno vozila sedi visoko v slogu križancev, preglednost je zato odlična. Tudi najmlajšim zadaj bo všeč, da sedijo še nekoliko višje in jim na poti h Kekcu in Mojci izpred oči ne bo ušlo prav nič. Navdušijo tudi udobni sedeži, odlična ergonomija za volanom, pregledna instrumentna plošča, sedempalčni zaslon na dotik ter veliko odlagalnih mest za drobnarije in pametni telefon, s katerim lahko postorimo marsikaj. Z njegovo pomočjo lahko kar na daljavo uravnavamo prezračevanje in nadzorujemo stanje baterije. Srce sistema je namreč NissanConnect EV oziroma povezljivost te aplikacije in pametnega telefona. Aplikacija omogoča pregled nad polnjenjem, stanjem vozila, daljinsko upravljanje temperature v vozilu, povezljivost z Android Auto in Apple Carplay, pošiljanje naslova v avto in navigacijo, možnost načrtovanja poti, iskanje polnilnic in seveda Nissan pomoč v sili.

Stičišče mnogih kultur ob reki Kolpi

Ne le reka Kolpa ter značilni steljniki, porasli z brezovim gozdom, Bela Krajina je tudi kraj samosvoje folklore, domačih obrti, vina in izvrstnih jedi. Že Kolpa vas bo očarala s svojo zeleno barvo ter pisanim prepletom naravne in kulturne dediščine, ob njenih bregovih pa se lahko podate tudi na pohod po urejenih pohodniških poteh. Razgibana pokrajina z obrobnimi Gorjanci in Kočevskim Rogom ponuja tudi odlične pogoje za družinsko kolesarjenje in za tiste, ki se radi preizkušajo na bolj zahtevnem terenu. Po prijetnem in napornem dnevu pa ne boste ostali lačni, saj Belokranjci izpostavljajo deset značilnih jedi, ki jih je mogoče poskusiti v izbranih lokalnih gostilnah.

Shutterstock

Ne le lahkotnost uporabe, zmogljivosti in tišina, s katero razvaja električni pogon, vožnja z Nissanovim Leafom je zaradi sistema e-pedal lahko tudi zabavna. E-pedal ob vklopu prek gumba na sredinski konzoli omogoča pospeševanje, zaviranje in ustavljanje vozila le s pedalom za plin. Dodajanje prinese pospeševanje, postopno popuščanje rahlo zaviranje, hitro popuščanje pa bolj učinkovito zaviranje do popolne ustavitve.

Električni Nissan Leaf poleg tehnologije E-pedal ponuja tudi varnostno tehnologijo ProPilot, ki vozniku pomaga pri krmiljenju ter samodejno pospešuje in zavira.

Sistem združuje več naprednih tehnologij, kot so Traffic jam assist oziroma avtomatsko zaustavljanje in premikanje vozila v zastojih, opozorilo pred nenamerno menjavo voznega pasu in aktivni tempomat. Da, ko se navadiš na električni avto, se je kar težko presesti nazaj v klasičnega.

Nissan leaf e+ tecna 
Uroš Božin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta