(PREDSTAVLJAMO) Škoda fabia - večja, pametnejša, bolj ekonomična

Janez Kovačič
12.05.2021 05:00
V četrti generacijski izvedbi se fabia k nam pripelje proti koncu leta, v začetni ali osnovni izvedbi naj bi se cena vrtela okoli 14 tisoč evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fabia je v dolžino precej zrasla, hkrati je večja tudi medosna razdalja, avto je širši in za povrh z ugodnim količnikom zračnega upora. 
Škoda Auto

Pred tridesetimi leti je češka Škoda, tovarna kar častitljive avtomobilske in siceršnje zgodovine, prešla pod okrilje nemškega Volkswagna (VW). Ni sporno: to je bil začetek povsem drugačnih časov. Nekaj let kasneje je iz Mlade Boleslavi, kjer je Škoda doma, pripeljala prav fabia. Na tokratno pomlad jo virtualno predstavljajo v njeni četrti generacijski izvedbi. Na tržno pot jo spremljajo s sporočilom, da je večja, pametnejša in bolj ekonomična. Pri nas bo na voljo novembra.

V notranjosti je – logično – najprej opazen velik multifunkcijski zaslon, ki bo na voljo v treh velikostih. Za začetek bodo ponujali tri opremske pakete, seveda bo marsikaj naprodaj tudi za doplačilo. Foto: Škoda Auto
Škoda Auto

Nova fabia je zgrajena na koncernski osnovi MQB-AO, ostaja petvratna kombilimuzina in je videti kar čedno, moderno, s skromnimi previsi preko koles in zelo ugodnim količnikom zračnega upora (0,28). Občutno se je potegnila v dolžino, kajti ob 410 centimetrih je to več kot enajstcentimetrski prirastek. To tudi pomeni, da Škoda tudi z novo fabio ostaja pri tradiciji – njenih avtomobilov, vsaj tistih, ki niso suvi, dimenzijsko ni mogoče razvrstiti v tipične razrede. Tudi medosna razdalja je bistveno večja (plus 9,4 centimetra) in meri 256 centimetrov, kar je več, kot je ponujala prva generacije večje octavie. Čeprav fabia nikoli ni bila mišljena kot tipičen družinski avtomobil, katerega bistvo je (tudi) velik prtljažnik, je ta sedaj pridobil 50 litrov, kar prinese volumen 380 oziroma 1190 litrov.

Prtljažnik je pridobil 50 litrov, ob podrtih zadnjih sedežih ponuja 1190- litrski volumen.
Škoda Auto

V notranjosti gotovo najprej ali najbolj padejo v oči digitalni merilniki in multifunkcijski zaslon. V največji izvedbi bo ta meril 9,2 palca (amundsen), manjši osem (bolero) in najmanjši 6,5 palca (swing). Za varnost bo skrbelo do devet zračnih varnostnih blazin in kar precej asistenčnih sistemov, kar pa bo odvisno od opremskega paketa; na začetku bodo trije. Prvič bo fabia ponujala dvoobmočno klimatsko napravo in tudi uravnavanje klime na zadnjih sedežih, prav tako ogrevan volanski obroč in prednjo šipo. Fabia bo poznala glasovno ukazovanje; virtualna Laura bo prepoznala petnajst jezikov, bo med njimi slovenski?

Seveda bo fabia postregla tudi z obilico enostavnih, vendar praktičnih dodatkov oziroma rešitev, ki jim v češki tovarni pravijo »simply clever«. Skupaj naj bi jih bilo kar 43, pet povsem novih, v nekakšnem železnem repertoarju ostaneta denimo zložljiv dežnik v vratih pa plastično strgalo ledu v poklopcu rezervoarja ipd.

Škoda Auto

Ker je Škoda v naročju VW, je tudi ponudba motorjev kar pestra. Za vse agregate velja, da naj bi bili okoljsko prijaznejši in skromnejši pri porabi. Naprodaj bo pet bencinskih motorjev z razponom moči od najmanj 48 do največ 110 kilovatov. Na začetek je postavljen litrski trivaljnik MPI v dveh variantah moči (48 in 59 kilovatov), nato pa pride na vrsto prav tako litrski trivaljnik TSI v dveh izvedbah (71 in 81 kilovatov), povsem zgoraj bo 1,5-litrski štirivaljnik s 110 kilovati. Nič o dizlu, še manj o elektriki. Cena? Namig je bil – okoli 14 tisoč evrov. Počakajmo do novembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta