Prvi mož Stellantisa je kritičen do odločitve o favoriziranju električnih baterijskih avtomobilov

28.01.2022 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Carlos Tavares

Reuters

Carlos Tavares, leto dni izvršni predsednik italijansko-francosko-ameriškega koncerna Stellantis, po obsegu lanske prodaje v EU in Evropi takoj za nemškim Volkswagnom, je bil v pogovoru za nekatere evropske časopise kritičen in neposreden glede vprašanja električnih baterijskih avtomobilov. Jasno je, je dejal, da se je za električne avtomobile odločila politika in ne industrija.

Te svoje besede je podkrepil s primerjavo: upoštevaje trenutne evropske razmere pri pogonu avtomobilov, bi moral električni baterijski avto prevoziti vsaj 70 tisoč kilometrov, da bi izničil količino izpustov, ki nastanejo pri izdelavi baterije, in se tako približal hibridom, ki so za polovico cenejši.

Znano je, da je EU postavila leto 2035 kot mejnik – tedaj bo konec izdelave avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje. Če hoče evropska avtomobilska industrija to uresničiti, se mora hitro spremeniti. To pa bo prineslo vrsto težav, še posebej socialnih, je prepričan Tavares. Dotaknil se je tudi obljube oziroma dogovora, ki je bil sprejet ob nastanku koncerna Stellantis, in sicer da ne bo zapiranja tovarn. Koncern združuje številne francoske, ameriške, italijanske in tudi nemško tovarno. "Še vedno stojim za to obljubo, toda ostati moramo konkurenčni," je povedal. Ob tem je navedel tudi proizvodne stroške, ki so med tovarnami zelo različni. V Italiji so lahko celo dvakrat višji kot v drugih tovarnah, kar je predvsem ali tudi posledica visokih stroškov energije. Očitno je prav italijanska avtomobilska veja koncerna še najbolj problematična, saj je že dolgo jasno, da bo težko poslovno in finančno revitalizirati precejšen del konglomerata Fiat, znotraj tega pa sta že dolgo problematični predvsem Alfa Romeo in Lancia.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta