Se avtomobilskim salonom v obliki in načinu, kot smo ju poznali doslej, že oglaša navček?

Janez Kovačič
09.03.2021 05:00
Če bi bilo drugače, kot je, bi šel ženevski avtomobilski salon, eden redkih, ki so bili na sporedu vsako leto v začetku marca, v svoj drugi teden.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mitja Sagaj

Ni ga bilo niti lani, vprašanje je, kdaj, če sploh, bo. Ni edini. Enaka usoda je lani doletela tako rekoč vse velike in seveda bistveno manjše oziroma manj pomembne avtomobilske razstave na vsej obli. Vprašanje je preprosto: se avtomobilskim salonom v obliki in načinu, kot smo ju poznali doslej, že oglaša navček?

Precej nesporno je, da se je erozija avtomobilskih salonov, takšnih, kot so bili v švicarski Ženevi, nemškem Frankfurtu, francoskem Parizu, ameriškem Detroitu, japonskem Tokiu, kitajskem Pekingu - če naštejem zgolj največje in najbolj znane -, začela že precej pred pandemijo. Avtomobilske tovarne so zadnja leta začele premišljeno tehtati med velikimi stroški na eni strani in učinkovitostjo pojavljanja na drugi. Če je še konec preteklega desetletja veljalo aksiomsko pravilo udeleževanja - če te ni zraven, te ni -, pri čemer sta bila najpomembnejša aduta velika obiskanost in tudi desettisočglava srenja avtomobilskih novinarjev, ki so poskrbeli za globalno opaznost avtomobilskih novosti in še marsičesa, se je nekaj let kasneje začelo vse skupaj temeljito krhati. Morda je bil v tem pogledu še najdlje in najbolj popoln prav salon v ženevskem Palexpu. Vedno znova se nam je zapisalo, da je to razstava na nevtralnem terenu, kar naj bi pomenilo, da niso bili v ospredju Nemci (kot pogosto v Frankfurtu) ali Francozi (kot običajno v Parizu). Švicarji pač niso imeli in nimajo omembe vredne domače avtomobilske industrije, da bi jo lahko tako očitno favorizirali. Toda vse bolj postaja očitno, da je pomemben ali morda celo odločilen žebelj v krsto avtomobilskih salonov zabil splet.

Glavni namen avtomobilskih salonov - nadnacionalnih in državnih ali lokalnih - je predstavljanje avtomobilskih novosti in s tem animacija kupcev. Dolga desetletja je bilo to poslanstvo izjemno učinkovito. Salonom oziroma razstavam niso mogle do živega niti politične niti gospodarske krize, bodisi globalne, kot je bila tista pred dobrimi desetimi leti, bodisi lokalne. Toda avtomobilske tovarne so začele počasi ugotavljati, da si veliko večjo publiko oziroma odzivnost zagotovijo tako, da novi avtomobil predstavijo pred salonom, kajti tam se lahko izgubi v poplavi vseh drugih novosti. Napeto čakanje in ugibanje, kaj bodo pripeljali v Ženevo, Pariz, Tokio, Frankfurt, je izgubilo svoj smisel, namen, tudi šarm. Nato je udaril še splet. Ta je postal izjemno učinkovito orodje pri zbiranju informacij o novih in seveda tudi rabljenih avtomobilih. Glamur avtomobilskih salonov je začel bledeti, pandemija je ta proces zgolj pospešila.

Uvodno vprašanje (še) ne pozna odgovora. Toda ostaja še eno: bomo avtomobile kupovali, ne da bi jih prej v živo videli, otipali, sedli vanje?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.