Veliki test pnevmatik: Izbire zimskih pnevmatik nikar ne prepustite naključju!

Matej Kačič
12.11.2019 05:14

Ali veste, na kolikšni površini se vsaka pnevmatika stika s cestiščem? Odgovor vas utegne presenetiti, zato je še toliko bolj pomembno, da se pri izbiri novih zimskih pnevmatik oprete tudi na strokovni test.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Rath

Avtomobilske pnevmatike so črne in okrogle, njihova vloga je neprecenljiva, a veliko voznikov namenja (pre)malo pozornosti temu, katere bodo pozimi namestili na svoj avto. Pnevmatike so namreč voznikov edini stik s podlago, vsaka izmed štirih pa se s cestiščem stika na površini v velikosti povprečne moške dlani. Ni prav veliko, kajne?
Dva para moških dlani sta torej vse, kar nam omogoča pospeševanje, zaviranje in zavijanje. Zato ne preseneča, da so gume prava znanost, najbolj zahteven izziv za inženirje pa je uravnoteženost vseh lastnosti na visoki ravni - sploh pozimi, ko vozniki od pnevmatik pričakujejo varnost, odpornost proti splavanju in dober oprijem v snegu. Zimske pnevmatike pa niso namenjene le vožnji po zasneženi ali poledeneli podlagi, bolje od letnih se obnesejo tudi pri nižjih temperaturah. Sodobne zimske gume imajo na tekalni površini namreč lamele, ki omogočajo boljši oprijem, k temu pa pripomore tudi dodajanje silike, sintetičnih kavčukov in raznih drugih dodatkov gumeni zmesi. Ključ do podrobnosti, ki lahko bistveno vplivajo na lastnosti pnevmatike, se skriva v njeni zasnovi - v obliki tekalne površine, vrezanih lamelah in izbiri dodatkov gumeni zmesi v pravem razmerju.
Pomembno je vedeti, da gumena zmes z leti otrdi, zato na avtomobil ne namestite gum, starejših od štirih let. Trde gume vam v snegu in na mokri cesti ne bodo kaj prida koristile, naj imajo še tako globok profil.

Amzs
Za ogled testa kliknite na fotografijo!
Amzs
Za ogled testa kliknite na fotografijo!
Amzs

Pod drobnogledom kar 31 pnevmatik dveh dimenzij

S 15. novembrom bo pri nas obvezna uporaba zimske opreme, neupoštevanje zakona pa vas lahko stane od 120 do 500 evrov. A globa je še najmanj! Dobre pnevmatike pogosto pomenijo mejo med nesrečo in varnim preživetjem, zlasti v zimskih voznih razmerah. Mednje seveda ne štejemo le zasneženih ali pomrznjenih cest, ampak tudi močne nalive, večjo količino snega v kratkem času ali nevarno plundro, vozniki pa lahko na široko paleto slabih voznih razmer naletimo isti dan in na isti cesti.
Kdor ima v garaži, kleti ali na podstrešju pravilno skladiščene pnevmatike, ima ob prihajajoči zimi manjše skrbi. Dovolj je, da naloži pnevmatike in se zapelje do najbližje delavnice, kjer opravijo premontažo s centriranjem. Kaj pa tisti, ki potrebujete nove zimske pnevmatike, hkrati pa ne veste, kaj bi ustrezalo vašim željam, zahtevam in debelini denarnice? Pred vami je podroben test zimskih pnevmatik, ki ga je pripravila naša krovna avtomobilistična organizacija AMZS v sodelovanju z največjimi avtomobilističnimi klubi po Evropi. Letošnji AMZS-jev test zimskih pnevmatik je malo drugačen, podobno kot spomladi so tudi tokrat preskusili še zimske pnevmatike za dostavnike.
Pri AMZS-ju so s partnerskimi klubi to pot pod drobnogled vzeli kar 31 pnevmatik v dveh dimenzijah. Preskusili so 16 pnevmatik dimenzije 185/65 R15, v katere so lahko obuti majhni avtomobili, kot sta renault clio in VW polo, avtomobili nižjega srednjega razreda, kot je peugeot 308, ali večnamenski avti, kot sta citroen berlingo ali peugeot partner prejšnje generacije. Pri nas priljubljena Savina zimska pnevmatika Eskimo S3 je znova pokazala slabosti na suhi cesti: odrezala se je malce bolje kot pred dvema letoma, a še vedno preslabo za višjo oceno, kot je priporočljivo z omejitvami oziroma za dve zvezdici.
Pri večji dimenziji 205/65 R16C so za tokratni test izbrali 15 pnevmatik, ki z oznako C (cargo) omogočajo tudi večjo nosilnost in so namenjene dostavnikom. Preden kot morebitni voznik večjega vozila zavijete z očmi, češ, zakaj ni testa mojih pnevmatik, pomislite na to, koliko dostavnikov vsak dan srečate na cesti. Izdelovalci pri zimskih “tovornih” pnevmatikah zato niso zanemarili varnosti: dostavniki si tudi pozimi delijo cesto z osebnimi avtomobili, zato mora imeti varnost prednost pred ekonomiko prevoznikov. Nobena od 15 preskušenih pnevmatik za dostavnike na tokratnem testu sicer ni dosegla boljše ocene od zadovoljivo ali priporočljivo, saj denimo dobre lastnosti na zasneženi cesti prinašajo slabše lastnosti na suhi cesti.

Pri izbiri obvezno pomislite na svoje navade

AMZS-jev test zimskih pnevmatik je zelo natančen in pregleden preizkus pnevmatik, saj strokovnjaki temeljito preskusijo lastnosti na suhi cesti, na mokri cesti, na snegu in na ledu, ugotovijo pa tudi njihovo glasnost, preverijo obrabo oziroma število prevoženih kilometrov in izmerijo porabo goriva. Test si je gotovo vredno dobro prebrati, a naj najboljša skupna ocena ne bo edino merilo, po katerem boste izbrali pnevmatike za svoj avtomobil. Dobro razmislite o svojih voznih navadah, poteh in potrebah. Kdor je pozimi pogosto na (mokrih) avtocestah, naj se ozre po pnevmatiki, ki je dobra na mokrem in dobro odvaja vodo izpod tekalne površine. Kdor se pozimi veliko vozi po zasneženih gorskih cestah, naj poišče pnevmatiko, ki je dobra v snegu in ledu. Če se pozimi pretežno vozite po spluženih cestah, vam je morda bolj pomembna čim manjša obraba in v podrobni tabeli rezultatov hitro najdete tudi takšno.
Rezultate najnovejšega testa lahko vzamete tudi kot smernice pri drugih dimenzijah, vendar jih povsem preslikati le ne morete, saj se z različnimi dimenzijami izrazijo tudi drugačne lastnosti. Če vas proračun na letni ravni omejuje na en komplet, vam celoletne pnevmatike (all season) pozimi pridejo prav, a le, če vozite malo in na krajših razdaljah, v najslabših zimskih razmerah pa lahko počakate kak dan, preden odrinete na pot. Sicer pa ne razmišljajte preveč, na platišču naj bo vsaj pnevmatika z oznako M+S (mud and snow), kajti že ta je namenjena nižinskim cestnim razmeram. A če pozimi ne želite sklepati kompromisov, naj ima pnevmatika na boku oznako snežinke. Pri nakupu, ki ga navsezadnje opravite na nekaj let, se velja odločiti za varnost in kvaliteto, saj lahko lahko razlika med slabo in dobro pnevmatiko pomeni razliko med življenjem in smrtjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta