Volkswagen multivan: Vse se je začelo leta 1949, tokrat govorimo o že sedmi generaciji

Vinko Kernc Vinko Kernc
09.03.2022 05:00

V začetku je naprodaj le (osebni) multivan, ki pri nas stane najmanj 44.450 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volkswagen multivan: slogovno izpopolnjena zunanjost, hibridni pogon in vinjetno v razredu osebnih vozil
Vinko Kernc

Pri Volkswagnu se ponudba vozil tega razreda logično širi; lani so predstavili multivan, letos napovedujejo električni ID.buzz, sledil pa bo seveda tudi dostavniški transporter. Novi T7 (transporter sedme generacije) naj bi skoraj povsem ločil prekrivanje dveh vrst kupcev, torej tistih, ki potrebujejo vozilo kot dostavnik, in drugih, ki želijo veliko vozilo za prevoz ljudi. Druga pomembna novost je, da ni nastal na lastni novi ali posodobljeni platformi, pač pa na prilagojeni platformi MQB, pri čemer sta (aluminijasti) premi nekoliko prilagojeni drugačnim zahtevam.

Vse bližji osebnim avtomobilom: videz, volanski obroč, tehnika, oprema, a tudi veliko odlagalnih mest
Vinko Kernc

Multivan se želi z vsem, razen s prostornostjo, še bolj približati osebnim avtomobilom, zato lahko ima, denimo, sodobno tehniko žarometov LED (IQ.light), možnost pomika z zamahom noge tudi pri drsnih bočnih vratih, 1,4 kvadratnega metra veliko panoramsko strešno okno, pet, šest ali sedem udobnih sedežev, med njimi večopravilno (vzdolžno pomično in zložljivo) sredinsko nameščeno mizico, odličen zvočniški sistem Harman Kardon (14 zvočnikov) in razširjen nabor varnostne opreme, vključno s preko 25 elektronskimi varnostnimi sistemi (ADAS). Tu posebej izpostavljajo sistem car2X, ki omogoča povezovanje vozila z okolico z omrežjem WLAN na razdalji do 800 metrov zunaj mest in 150 metrov v mestih. Sistem lahko zaznava zastoje, prometne nesreče, dela na cesti in celo bližajoča se intervencijska vozila ter na osnovi teh podatkov prilagodi delovanje (pametnega) tempomata. Ta se pri delovanju naslanja na podatke z radarskega tipala, s prednje kamere in iz navigacijskega sistema. Multivan ima zdaj le še digitalne merilnike na 10,25-palčnem zaslonu v dveh različicah (osnovna in napredna z boljšo ločljivostjo, z več prikazi in z več podatki) in 10-pačni osrednji zaslon (trije različni sistemi glede na opremljenost …), novost pa je možnost naknadne aktivacije nekaterih funkcij, ki niso bile dodane ob nakupu.

Zunanjost novega multivana je takoj prepoznavna, a ima v primerjavi s prejšnjo generacijo znatno nižje žaromete in motorno masko. Zunanje mere so zelo podobne kot pri T6, le višine je za okoli pol decimetra manj, je pa tudi s tem v zvezi treba poudariti, da so količnik zračnega upora z 0,35 zmanjšali na 0,30.

Vinko Kernc

Volkswagen je novi generaciji multivana namenil štiri pogone, pri čemer osnovni (1.5 TSI, 100 kW, 220 Nm) pri nas ni na voljo, dizelski motor (2.0 TDI, 110 kW, 360 Nm) pa pride v ponudbo prihodnje leto. Za zdaj sta v ceniku torej le dva motorja; 2-litrski bencinski TSI zmore 150 kilovatov in 320 njutonmetrov, priključno-hibridni 1.4 TSI e-hybrid (TSI 110 kW, elektromotor 85 kW) pa skupnih 160 kilovatov in 350 njutonmetrov; zgolj na elektriko takšen prevozi do 50 kilometrov. Prvič je torej multivan elektrificiran in prvič ni na voljo z ročnim menjalnikom, pač pa le z dvosklopčnim DSG. Do leta 2024, ko pride na trg različica 4motion (samo s priključnim hibridom), bo s takšnim pogonom naprodaj še prejšnja generacija.

Pri Volkswagnu ponujajo multivan v dveh dolžinah in s tremi osnovnimi paketi opreme, možne pa so prav vse kombinacije z motorjema. Tako je v slovenskem ceniku 12 različic od 2.0 TSI (44.450 evrov) do podaljšane različice 1.4 TSI e-hybrid style, ki stane 58.374 evrov. Pri slovenskem zastopniku menijo, da bo pri nas najbolje prodajana različica z motorjem TDI, s srednjim paketom opreme in za ceno okoli 55.000 evrov z davkom.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta