Želimo si učinkovito in nepristransko policijo

Janez Kovačič
26.01.2021 05:00
Fokus slovenske policije - uniformirane in vse druge - se je v zadnjih letih občutno preusmeril.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

Čeprav je jasno, da ni točno tako, se zdi, da je klasike - zatiranje kriminala, promet ipd. - vse manj. Ker je vsaj na videz tako, gredo nekatere pomembne spremembe, ki imajo vpliv na naše življenje, mimo precej neopazno ali komaj zaznavno. Avtocestna policija na avtocestnem križu vzhod-zahod je sicer še v rojevanju, toda kakšne posebne pozornosti ni vzbudila. Še manj precej zakrita "malenkost", in sicer selitev prometne policije iz Postojne v Koper, kar bo gotovo podaljšalo policijski reakcijski čas na območju, ki je prometno med najbolj problematičnimi. In ker vse to ni dovolj, se je zgodila še policijska stavka. Ne prva, verjetno ne zadnja. A doslej se še ni zgodilo, da bi bil najbolj zagrizen nasprotnik stavkajočih policistov njihov prvi mož - notranji minister.

Nobena vlada oziroma nobena vladajoča politična stranka se ni odrekla skušnjavi, da ne bi tako ali drugače vplivala na policijo. Toda sedanja to počne grobo, primitivno in z inkvizitorskim prepričanjem, da ji je vse dovoljeno, pa čeprav v škodo policije in škodo države oziroma družbe. Okoliščine, ki jih ni ne zakrivila ne povzročila, so policiji naložile veliko dodatnega dela. Pospešeno varovanje zunanjih meje zaradi pritiska beguncev na eni strani in pandemija, ki jim je naložila še "varovanje" občinskih in regijskih meja, na drugi so njena nova realnost. Zlasti drugo je bilo in je še tako nedorečeno - spomnimo se lanskih slovitih 48 ur za prehod državne meje, pa še vedno aktualnih nejasnosti glede regijskih/občinskih prehodov - da se je policija znašla na zelo spolzkem terenu arbitrarnosti: odločitev, kaj, kdaj in predvsem kam smemo ali ne smemo, je spravljala v zadrego policijo in ljudi v jezo. Minister, njen vrhovni poveljnik, si je pogosto po poncijevsko umil roke, pa čeprav je eden glavnih kreatorjev teh pravil. V zahvalo je objavil seznam policijskih plač.

Policija je obsežen, pomemben, zapleten in občutljiv mehanizem, pa četudi stavka le en del. Je podjetje, ki ga ni lahko voditi. V tem podjetju ne morejo, ne smejo, pa tudi nočejo delati prav vsi. Pogoj njegove uspešnosti je določena mera anonimnosti. Z objavo seznama policistov in njihovih plač je minister naredil največjo škodo prav policiji in njeni učinkovitosti, posredno ter kratkoročno in gotovo tudi dolgoročno nam vsem, ki si želimo - saj to menda ni preveč - učinkovito in nepristransko policijo. Morda je pred "svojimi" dokazal, da ga je veliko v hlačah, da zna, zmore, si upa, pa naj se vse podre. Toda prej ali slej se bo poslovil, policisti pa bodo ostali ali vsaj velika večina. In z njimi vse težave, ki jim jih je nakopal "njihov" minister.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.