14. marca, na obletnico prve potrjene smrti zaradi covida-19, dan žalovanja. V to smer razmišlja predsednik Pahor

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
04.02.2021 16:34
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Pahor 
UP RS

Predsednik republike razmišlja, da bi vladi predlagal, naj 14. marec, obletnico objave prve potrjene smrti zaradi koronavirusa v Sloveniji, razglasi za dan žalovanja v državi.

To je nadaljevanje že obelodanjenega razmisleka predsednika Boruta Pahorja, da bi bilo iz skupnostnih razlogov, in še v letu, ko bo imela slovenska država 30 let, prav razmisliti o simbolnem in pietetnem poklonu vsem umrlim v državi zaradi epidemije covida-19 ter se odločiti o načinih in možnostih za to. Prav tako pa tudi za simbolno oddolžitev svojcem.

Tudi na to temo je predsednik, ki ima, tako pravijo v njegovem uradu, v mislih čim bolj vključujoč način spominjanja, včeraj govoril z ljubljanskim nadškofom in metropolitom Stanislavom Zoretom, predsednikom Slovenske škofovske konference, ko je bil pri nadškofu na delovnem kosilu: ​"Menila sva, da morajo tako kot mnogi narodi in države tudi Slovenci, slovenska družba, slovenska država najti neki datum, prostor, način, kako bi se poslovili od tistih, ki jim je ta kriza vzela življenje. In kako bi sočustvovali z njihovimi svojci, ki v času slovesa niso bili ob njih.

Več držav se je od začetka pandemičnega pojava novega koronavirusa že na različne načine poklonilo umrlim ali pa to načrtujejo. Nazadnje sta to storila na predvečer inavguracije v Washingtonu novi ameriški predsednik Joe Biden in podpredsednica ZDA Kamala Harris

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta