Alenka Potočnik: Višja pričakovanja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alenka Potočnik, novinarka STA 
Arhiv Večera

"Moja pričakovanja pred volitvami v DZ so tokrat precej večja, kot so bila v preteklosti. Razlog za to vidim v prav posebnih zadnjih dveh letih, ki sta ju zaznamovala epidemija covida-19 in sprevržen odnos vlade do človekovih pravic in tudi medijev. Kot novinarka v Slovenski tiskovni agenciji se še posebej zavedam poslanstva obveščanja javnosti, ki nam je bilo zaupano. Zato je bilo ravnanje vlade, ki je v letu 2021 za več kot deset mesecev ustavila financiranje javne službe, nerazumljivo in predvsem nepotrebno.

Tovrstne samovolje oblasti in tudi pritiske na avtonomijo uredništev ne smemo dopustiti. Zato zahtevam, da politika po volitvah ne glede na izid prisluhne stroki in novinarskim organizacijam ter v dobro državljanov in demokracije prenovi medijsko zakonodajo, tudi specialna zakona o STA in o Radioteleviziji Slovenija. Avtonomijo uredništev in financiranje medijev je treba urediti tako, da bodo imele politika in posamezne stranke čim manjši vpliv. Pričakujem tudi pomoč vlade in politike pri vzpostavitvi socialnega dialoga za sklenitev nove poklicne kolektivne pogodbe za novinarje, kar lahko dosežemo z ustreznimi zakonskimi rešitvami in takšnimi pogoji na razpisih za sofinanciranje programskih vsebin medijev, ki bodo spodbujali lastnike in izdajatelje medijev h kolektivnemu dogovarjanju in ureditvi pravic novinarjev in drugih zaposlenih."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta