Biserka Marolt Meden: Urediti pokojnine pod pragom revščine

"Strankam, ki bodo sestavljale koalicijsko pogodbo, sporočamo svoje pričakovanje, da bo v koalicijsko pogodbo vključenih čim več naših predlogov. Z njihovo uresničitvijo bodo namreč zagotovile ljudem dostojno starost, brez paternalizma in z aktivnim vključevanjem starejših v odločanje o njih samih."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mateja J.potocnik

"Nujne so spremembe lani sprejetega zakona o dolgotrajni oskrbi, treba ga je začeti izvajati in zagotoviti dolgoročne vire financiranja. Krepiti javno zdravstvo in socialo ter omejevati koncesije in zaslužkarstvo na račun starejših. Ustanoviti samostojno ministrstvo za starejše in vzpostaviti institut varuha za starejše. Graditi nove javne tipe nastanitev za starejše, bivalne skupnosti in graditi več najemnih in oskrbovanih stanovanj za starejše. Takoj sprejeti kadrovske standarde in normative za področje socialne oskrbe in zdravstvene nege na področju domske oskrbe. Povečati vlogo stanovalcev, njihovih bližnjih in izvajalcev storitev pri upravljanju domov za starejše, zmanjšati vpliv politike na upravljanje domov. Urediti pokojnine pod pragom revščine, jih redno usklajevati, urediti varstveni dodatek za vse (tudi tiste v domovih starejših) na poenostavljen način. Pričakujemo tudi sprejetje zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, zakon o demografskem skladu. Poleg tega je treba starejšim izboljšati dostop do zdravstvene obravnave in skrajšati vse čakalne dobe, povečati število negovalnih postelj v bolnišnicah in okrepiti patronažne službe, okrepiti paliativno oskrbo, zagotoviti več postelj v hospicih, ukiniti sedanje dopolnilno zdravstveno zavarovanje in uvesti solidarnostni princip, razširiti pravice za starejše na področju zobozdravstvene oskrbe, zlasti protetike. V domovih starejših je treba povečati dostopnost in obseg zdravstvenih storitev, ki se financirajo iz zdravstvene blagajne. V Srebrni niti se zavzemamo tudi za neodvisno preiskavo presežnih smrti v domovih starejših med epidemijo covid-19 in opredelitev konkretne odgovornosti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta