Arnes razkriva: Zakaj je prišlo do preobremenjenosti v začetku tedna

Gregor Grosman Gregor Grosman
23.10.2020 07:55

Družbe Telekom Slovenije, A1, T-2 in Telemach smo vprašali, ali so tudi oni zabeležili izpade ali druge težave zaradi šolanja na daljavo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Na Arnesu so se v začetku tedna zaradi izobraževanja na daljavo srečali z večjimi težavami pri delovanju ene od storitev enotnega izobraževalnega okolja Arnesa. Sedaj sporočajo, da od srede spletne učilnice delujejo stabilno, pojasnjujejo pa, kako je do izpadov prišlo in s kakšnimi težavami so se soočali, med njimi so bili tudi napadi DDoS, zaradi katerih so podali prijavo kaznivega dejanja. Uporabnike sicer pozivajo k razporeditvi aktivnosti prek dneva, v kolikor je to možno.

Graf interakcij s podatkovno bazo kaže na 6-kratni porast obremenjenosti spletnih učilnic v primerjavi s spomladanskim obdobjem izobraževanja na daljavo med epidemijo.
Arnes

Zaradi izjemnega števila uporabnikov, ki so želeli uporabljati storitve omrežja Arnes, so ti v ponedeljek za dve uri preobremenil sistem enotne prijave AAI. Občutno upočasnjeno so delovale tudi Arnes Učilnice, ki jih je kljub temu na isti dan uporabljalo več kot 110.000 uporabnikov, istočasno pa 26.000 uporabnikov. 

Stokratno povečanje obremenitev

V torek je prišlo do napake zaradi naraščanja sistema, sporočajo pri Arnesu. "V primerjavi običajnimi obremenitvami Arnes Učilnic, če primerjamo stanje pred letošnjim marcem, opažamo stokratno povečanje obremenitev storitev omrežja ARNES. Kadar sistem narašča s takim tempom porabe, obstaja večja verjetnost, da se pojavi ozko grlo ali napaka," so zapisali v obrazložitvi. V torek je taka napaka v programski opremi povzročala nedosegljivost Arnes Učilnic v dopoldanskem času.

V sredo pa je Arnes v dopoldanskem času zaznal več napadov DDoS, ki so bili usmerjeni na že tako obremenjene Arnes Učilnice, in to prav v času, ko večina učencev začne s poukom. "Prvi napad je kratkotrajno, za okoli 15 minut, otežil dostop do učilnic. Sledilo je še nekaj napadov, ki smo jih, tudi s pomočjo Arnesovega SI-CERT, uspešno blokirali," pojasnjujejo. 

Maksimalno število sočasnih uporabnikov po urah v videokonferencah.
Arnes

"Ostale storitve so, kljub povečanju obremenitev, delovale brez težav celotno obdobje. Uporabniki so izobraževanje v večji meri tako izpeljali na videokonferenčnih storitvah. V teh dneh je bilo v samo eni uri več kot 56.000 hkratnih uporabnikov videokonferenc, v celotnem dnevu pa je bilo več kot 260.000 vstopov v skoraj 10.000 različnih videokonferenc," navaja Arnes.

Arnes je v času epidemije dobil dodatna sredstva v sklopu programa COVID-19 IKT za VIZ. Večina sredstev je bila vložena v nakup okoli 4.000 prenosnikov za šole, ki jih te v primeru izobraževanja na daljavo lahko posodijo učencem, so pojasnili. Preostala sredstva, nekaj manj kot milijon evrov, so skupaj z rednimi sredstvi vložili v razširitev osnovne infrastrukture, pojasnjujejo, nadgradnjo storitev in za nadomeščanje opreme, ki so je dobili v posodo med prvim valom epidemije. Del opreme so zaradi pomanjkanja na trgu prejeli v petek, 16. oktobra, zmogljivosti pa bodo dodatno širili z opremo, ki jo bodo dobil v naslednjih tednih.

Operaterji brez večjih težav

Zanimalo nas je tudi, kako se prvi dan šolanja na daljavo poznal na povezavah? Ponudnike telekomunikacijskih storitev Telekom Slovenije, A1, T-2 in Telemach smo vprašali, ali so tudi oni zabeležili izpade ali kakšne druge težave? Prav tako, ali so v zadnjih mesecih nadgrajevali kapacitete omrežja in kje? 

V ponedeljek, 19. oktobra, je prišlo do izpada Telemachovih storitev na šestih lokacijah (Pobrežje, Mestni vrh, Slovenska Bistrica, Ljutomer, Brezje, Radovljica), vendar pa je bil zgolj v enem primeru vzrok v Telemachovi opremi, so nam odgovorili. "Šlo je za okvaro ojačevalnika, ki pa je prizadela zelo majhno območje in tako tudi ne več kot 50 naših odjemalcev. Izpad je sicer trajal zelo kratek čas, saj so naše službe hitro odkrile napako in jo tudi odpravile." V vseh drugih primerih je šlo za izpad električnega napajanja pri Elektru, na kar pa seveda nimamo vpliva, je pojasnil Telemach, kjer nenehno plansko nadgrajujejo kapacitete. "Tako, kot smo jih pred prvim valom koronavirusne bolezni, smo jih tudi med prvim valom in v vmesnem času od prvega do drugega vala. Glede nadgrajevanja povezav nikoli ne čakamo do zasičenja, da bi jih nadgradili, zato tudi nismo opazili posebnih obremenitev omrežja."

Znatno več prenosa podatkov kot pred leti

Omrežje Telekoma Slovenije je ob pričetku šolanja na daljavo delovalo nemoteno in brez posebnosti, so nam sporočili iz družbe. "Omrežje stalno posodabljamo in nadgrajujemo, delo svojih strokovnjakov pa prilagajamo tako, da zagotavljamo nemoten nadzor delovanja omrežja, tehnično podporo uporabnikom ter posebne potrebe državnih institucij in gospodarstva po večjih kapacitetah ali dodatnih storitvah. V tovrstnih okoliščinah dodatno skrb namenjamo tudi kibernetski varnosti," dodajajo, njihovi strokovnjaki pa 24 ur na dan spremljajo delovanje omrežja in ustrezno prilagajajo kapacitete. "Količine prometa mobilnega omrežja sicer nenehno rastejo, ob tem pa so prometne kapacitete obstoječih mobilnih omrežij omejene. Mobilni podatkovni promet se vztrajno eksponentno povečuje, tako da v našem mobilnem omrežju uporabniki danes opravijo 25-krat več prenosa podatkov kot v letu 2013, ko smo komercialno uvedli četrto generacijo mobilnih omrežij," so dodali pri Telekomu Slovenije.

"V A1 Slovenija opažamo generično rast prometa iz meseca v mesec, ki mu narekujejo dopusti in ostali ponavljajoči se trendi, pri čemer je na podatkovnem prometu večja porast kot pri glasovnem prometu. Manjši skok prometa, približno 25 odstotkov spomladanskega vala, pripisujemo ponovni vrnitvi šolarjev na delo od doma, vendar se bodo bolj jasni trendi pokazali šele v prihodnjih tednih, če bo delu na daljavo sledilo še več aktivnega prebivalstva," pa so nam sporočili z družbe A1, kjer izpadov prometa niso beležili. Pojasnjujejo, da so večje širitve zmogljivosti omrežja opravili spomladi, ko so povečali kapacitete za domači in mednarodni promet ter razširili transportno omrežje. Širitve zmogljivosti v transportnem omrežju na mobilnem in fiksnem omrežju pa bodo potekale še naprej po poslovnem načrtu vse do konca leta.

Tudi pri družbi T-2 povečanje prometa, kot so ga  zaznali spomladi, v ponedeljek niso zaznali, "zaenkrat se je promet dvignil minimalno do 10 odstotkov od običajnega. Nekaj več se je promet dvignil do ponudnikov oblačnih storitev, ki verjetno ponujajo video konferenčne sisteme. Težav in izpadov na T-2 nismo imeli," so pojasnili. Tudi T-2 svoje omrežje nadgrajuje vse leto glede na potrebe, tako dostopovno omrežje do njihovih uporabnikov, kot samo hrbtenično omrežje. "Pri nadgradnjah smo upoštevali izkušnje iz spomladanskega povečanja prometa in se preko poletja na morebitni skok pripravili. Tudi v nadaljnje težav z omrežjem ne pričakujemo, saj smo z dodatno nabavo telekomunikacijske opreme, ki je bila izvedena čez poletne mesece, zagotovili dovolj opreme, da lahko v zelo kratkem času odpravimo težave, če bi do njih prišlo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta