Bencinske servise OMV bo prevzel madžarski Mol in postal drugi največji ponudnik na trgu naftnih derivatov

Timotej Milanov
08.06.2021 17:00
Madžarska naftna korporacija se še naprej širi v srednji in vzhodni Evropi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mol v Sloveniji že upravlja 48 bencinskih servisov, zdaj jim bodo dodali še 120 bencinskih servisov iz portfelja OMV.
Mol

Skupina Mol je z družbo OMV Downstream podpisala dogovor o nakupu 92,25-odstotnega poslovnega deleža v družbi OMV Slovenija, v katerem ima manjšinski delež še hrvaška naftna družba Ina, so sporočili iz madžarske naftne korporacije.

Transakcija vključuje 120 bencinskih servisov po vsej Sloveniji, ki bodo torej prešli pod okrilje Mola. Poleg mreže 107 bencinskih servisov, ki delujejo pod blagovno znamko OMV, družba OMV Slovenija pri nas upravlja še pet bencinskih servisov EuroTruck in osem bencinskih servisov Avanti/Diskont.

Skupina Mol in Ina, ki je prav tako v 49-odstotni lasti Mola, bosta postali stoodstotni lastnici veleprodajnega segmenta prevzetega podjetja. Dogovorjena kupnina za stoodstotni poslovni delež v družbi OMV Slovenija znaša 301 milijon evrov. Trenutno je Mol z 48 bencinskimi servisi Mol in petimi bencinskimi servisi Ina tretji največji ponudnik na trgu naftnih derivatov v Sloveniji. Po zaključku transakcije, ki jo mora odobriti varuh konkurence, pa se bo tako povzpel na drugo mesto, za domačim Petrolom, ki v Sloveniji upravlja 318 bencinskih servisov.

Mol je na slovenski trg sicer vstopil leta 1996 in se poleg organske rasti širil tudi s prevzemi družb Tuš Oil in Eni Slovenija. V letu 2019 je Mol Slovenija, ki je formalno v lasti družbe Mol Slovenia Downstream Investment s sedežem v Amsterdamu, ustvaril več kot 300 milijonov evrov prihodkov in 4,4 milijona evrov dobička; letos se je uprava družbe preselila v novo poslovno stavbo v Murski Soboti.

Predsednik in izvršni direktor Skupine Mol Zsolt Hernadi je ob tem povedal, da je ta korak skladen s strateškimi cilji skupine, ki želi še naprej širiti mrežo bencinskih servisov v srednji in vzhodni Evropi. Tako želijo po njegovih besedah do leta 2025 upravljati vsaj 2200 bencinskih servisov. "S tem korakom bomo skupaj z družbo Ina postali ključni akter v Sloveniji," je ob tem še izpostavil Hernadi, ki je družbo Mol Slovenija označil za zgodbo o uspehu. Skupina trenutno upravlja 1941 bencinskih servisov v devetih državah. Pred kratkim je član skupine Slovnaft na Slovaškem prevzel bencinske servise Lukoil, skupina pa bo prevzela tudi restavracije Marché na Madžarskem.

Uprava družbe se je letos preselila v novo poslovno stavbo v Murski Soboti.
Jure Zauneker

Potem ko je avstrijski OMV v začetku leta naznanil svoj umik iz Slovenije, so se poleg Mola omenjali še številni drugi potencialni kupci njihove mreže bencinskih servisov, med drugim poljski PKN Orlen, a je bil Mol med poznavalci stroke že zaradi logističnih vprašanj glavni favorit za izvedbo posla, kar se je zdaj tudi potrdilo. Mol namreč lahko slovenski trg oskrbuje z gorivom iz lastnih rafinerij, česar drugi igralci ne morejo zagotoviti. Molovi ključni rafineriji sta v Szazhalombatti na Madžarskem in v Bratislavi. Iz teh lahko po cevovodih oskrbujejo lastna skladišča, tudi tisto v Pecsu, od koder pride največ njihovega goriva na slovenski trg.

Vendar bodo očitno po novem ključno vlogo pri dobavi goriva za slovenski trg imeli Hrvati, saj so iz Ine, ki bo svoj delež v družbi OMV Slovenija povečala na 33 odstotkov, sporočili, da bodo poslej glavni dobavitelj goriv za vsa maloprodajna mesta Ine in Mola v Sloveniji. S tem so, kot pravi predsednik uprave Ine Sandor Fasimon, zagotovili dolgoročno prihodnost za rafinerijo nafte na Reki. Pri tem za zdaj ni znano, koliko od prevzetih bencinskih servisov bi lahko delovalo tudi pod blagovno znamko Ine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta