Bitka za prestiž med Janševo SDS in Toninovo NSi

Aleš Kocjan
28.03.2019 11:31

V NSi nočejo prispevati podpisov pod zahtevo za oceno ustavnosti proračuna, ki so jo pripravili v SDS, ker predlog "pravno ni dovolj dobro utemeljen". Pripravili bodo svoj, strokovno bolj izdelan predlog in ga ponudili v podpis kolegom iz Janševe stranke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša in Matej Tonin v državnem zboru.
Robert Balen

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je v začetku tedna napovedal zahtevo za ustavno presojo rebalansa proračuna za letošnje leto. "Sprejeti rebalans letošnjega proračuna je evidentno protiustaven in strukturno najslabši po letih 2009 in 2010, Slovenijo pa nevarno izpostavlja velikemu tveganju v času ohlajanja gospodarske rasti," je zapisal na spletu. Janševa stranka potrebuje še pet poslanskih podpisov, če želi na ta način vložiti na ustavno sodišče zahtevo za oceno ustavnosti rebalansa proračuna, saj je za to potrebnih 30 poslanskih podpisov, medtem ko ima SDS v parlamentu 25 članov.
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1109035734491643904{/twitter}
Ker so rebalansu poleg njih nasprotovali le še poslanci Nove Slovenije, verjetno na druge poslanske skupine pri tem težko računa. Toda v NSi so včeraj presenetljivo sporočili, da svojih podpisov pod zahtevo, ki so jo spisali v SDS, ne bodo prispevali, četudi se strinjajo, da je proračun za leto 2019 zrel za ustavno presojo.
{twitter}https://twitter.com/MatejTonin/status/1110929522789105665{/twitter}
"Predlog ustavne presoje, ki so ga pripravili v SDS, pravno ni dovolj dobro utemeljen, zato zanj ne moremo prispevati naših podpisov. V NSi si želimo strokovno in pravno dobro argumentirano zahtevo za ustavno presojo, zato smo k pripravi utemeljitve povabili skupino uglednih ustavnih pravnikov in ekonomistov," so med drugim zapisali v sporočilu in napovedali, da bodo svoj predlog zahteve za oceno ustavnosti ponudili v podpis kolegom iz SDS. V poslanski skupini SDS ne komentirajo manevra NSi, le prvak stranke Janša se je odzval preko tviterja in sporočil, da so se z NSi pripravljeni usklajevati o vsebini.
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1110958334763565056{/twitter}
Ne glede na to v poslanski skupini NSi pravijo, da bodo s pomočjo pravnika dr. Mateja Avblja in ekonomista dr. Igorja Mastena pripravili svoj predlog zahteve za oceno ustavnosti in jo ponudili v podpis SDS. Zelo očitno je, da gre za nekakšno predvolilno prerivanje pred bližajočimi se evropskimi volitvami med opozicijskima strankama, katera bo s tem političnim manevrom pritegnila več pozornosti in si morebiti lahko lastila zasluge za preglavice, ki jih utegne utrpeti vlada Marjana Šarca. Če bi slučajno ustavno sodišče ugotovilo neustavnost proračuna za letošnje leto, bi to namreč lahko prineslo za Šarčevo posadko tudi usodne politične posledice, saj bi padec proračuna pomenil nezmožnost izvajanja politik, ki si jih ja vlada skupaj z Levico zastavila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta