Breznik: Seja o Marti Kos bo v petek le, če dobimo pojasnila, zakaj je bil zavrnjen Tomaž Vesel

STA, M.R.
10.09.2024 19:29

"Želimo izvedeti, zakaj je bil Tomaž Vesel zavrnjen in zakaj moramo iskati novega kandidata," je predsednik odbora DZ za evropske Franc Breznik pogojil sklic petkove seje za potrditev Marte Kos za kandidatko za evropsko komisarko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik parlamentarnega odbora za evropske Franc Breznik
Robert Balen

Franc Breznik (SDS) je namreč dejal, da bo v petek sklical sejo odbora, ki naj bi sprejel mnenje o kandidaturi Marte Kos za evropsko komisarko, le v primeru, če bo do četrtka prejel pojasnila o razlogih za zavrnitev kandidature Tomaža Vesela.

Kot je dodal, imajo v SDS zanesljive informacije, da Vesel "ni kar samostojno odstopil od kandidature, ampak je bil poslan dopis predsedniku vlade in je to vladno gradivo". Pri tem je namignil na pismo, ki naj bi ga predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen minuli teden poslala premierju Robertu Golobu.

"Mi želimo samo argumente predsednice Evropske komisije, zakaj je bil zavrnjen," je pojasnil Breznik.

Navedel je, da je dvorana za petek rezervirana, seja odbora bo ob 10. uri, v kolikor do četrtka dobijo ta dokument. Predsednik odbora ob očitkih iz vrst koalicijskih strank vztraja, da ne gre za nagajanje, in poudarja, da poslovnik DZ za sklic seje omogoča štirinajstdnevni rok.

V opozicijskih SDS in NSi so do kandidatke za evropsko komisarko, ki se je v ponedeljek predstavila v koalicijskih poslanskih skupinah, kritični.

V NSi so danes navedli, da Kos ne more računati na podporo poslancev te stranke, kar ji bo na neformalnem srečanju sporočil tudi vodja poslanske skupine Janez Cigler Kralj.

V SDS pa so pojasnili, da kandidatka še ni vzpostavila kontakta z njimi.

Potem ko je minuli teden od kandidature za evropskega komisarja odstopil Tomaž Vesel, je vlada v ponedeljek za kandidatko nominirala Marto Kos. Postopek izbire pa bo lahko zaključila in ime poslala v Bruselj šele po tem, ko bo mnenje, ki sicer ni zavezujoče, podal pristojni odbor za evropske zadeve.

Ker Slovenija še ni zaključila postopka imenovanja komisarske kandidatke, je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predstavitev sestave prihodnje komisije v Evropskem parlamentu, ki je bila sprva predvidena za sredo, preložila na prihodnji torek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta