(FOTO) Pevska zbora slovenskega in britanskega parlamenta pričarala božično vzdušje

DR
16.12.2022 14:50

V državnem zboru sta na skupnem predbožičnem koncertu nastopila pevska zbora slovenskega in britanskega parlamenta. Koncert je minil v znamenju tradicionalnih božičnih pesmi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavnostni koncert parlamentarnih zborov bo jutri ob 19.30 v Stolni cerkvi svetega Nikolaja v Ljubljani.
Državni zbor

Parlamentarni pevski zbor Kvorum sestavlja okoli 30 članic in članov, ki so zaposleni v državnem zboru in državnem svetu, pa tudi nekateri poslanke in poslanci. Zborovodkinja parlamentarnega pevskega zbora, ki je bil ustanovljen leta 2018, je pianistka Ana Maria Beguš. Zbor gradi raznolik pevski repertoar, ki vključuje tako klasične slovenske zborovske pesmi kot tudi prirejene slovenske popevke. Zbor je imel že več nastopov na različnih prireditvah v državnem zboru in državnem svetu, med drugim je nastopil tudi na slavnostni seji državnega zbora ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Na skupnem predbožičnem koncertu so tokrat združili moči z britanskim parlamentarnim pevskim zborom, ki ga vodi zborovodja Simon Over.

Slovenijo in Združeno kraljestvo povezuje tudi kultura

Med pevkami in pevci britanskega parlamentarnega pevskega zbora so med drugim tudi člani zgornjega in spodnjega doma britanskega parlamenta. Zbor ima več kot 120 članic in članov in se aktivno povezuje z zbori drugih državnih parlamentov. V državnem zboru je nastopilo več kot 40 pevk in pevcev. "Prav glasba in politika, ki se prav danes in tukaj prepletata, krepita naše odlične odnose in pošiljata v svet sporočilo, da je povezovanje med narodi ne samo nujno, temveč zelo pomembno za medsebojno razumevanje," je v svojem nagovoru dejala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Zbrane je nagovoril tudi vodja zgornjega doma britanskega parlamenta Lord McFall Alcluithiski. Skupaj z britanskimi pevci je državni zbor namreč obiskala tudi delegacija britanskega parlamenta, ki je imela več bilateralnih pogovorov s slovenskimi poslankami in poslanci. Pogovarjali so se predvsem o dvostranskih odnosih med državama s poudarkom na gospodarskem sodelovanju in krepitvi parlamentarnega sodelovanja, dotaknili pa so se tudi ruske vojaške agresije nad Ukrajino, varnostno-obrambnega sodelovanja ter soočanja s posledicami podnebnih sprememb in energetske varnosti.

V ospredju je bila tudi kultura, ki Združeno kraljestvo in Slovenijo povezuje na različne načine. Odličen primer povezovanja na tem področju sta tudi parlamentarna pevska zbora, ki bosta ob obeležitvi 30. obletnice britansko-slovenskega prijateljstva jutri nastopila na slavnostnem božičnem koncertu v Stolni cerkvi svetega Nikolaja v Ljubljani. Koncert, ki bo potekal ob spremljavi Orkestra Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, se bo začel ob 19.30.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta