Generalni sekretar SDS odstavljal direktorja državnega podjetja? Policija in KPK zadevo preverjata, Ribič pri SDS že septembra

Miha Raičevič Miha Raičevič
23.11.2021 10:45

Po izjavi za javnost, ki jo je ob odstavitvi podal bivši direktor Elektra Ljubljane Andrej Ribič, smo preverili, ali policija in KPK preverjata njegove navedbe. Kaj pa pravijo v državnem zboru?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Andrej Ribič je 8. novembra javno spregovoril, da mu je najprej predlog o sporazumni razrešitvi ponudil generalni sekretar SDS Borut Dolanc.

Luka Cjuha/Dnevnik

Andrej Ribič je 8. novembra javno povedal, da je bil o svoji zamenjavi najprej obveščen od generalnega sekretarja stranke SDS Boruta Dolanca. Ta ga je, tako trdi Ribič, povabil na pogovor v prostore poslanske skupine SDS in mu tam v roke ponudil dogovor o sporazumni odpovedi. Hkrati naj bi mu dejal, da je "ukaz prišel od zgoraj"

Za Večer je Ribič pojasnil, da so bili na dokumentu njegovi osebni podatki, v glavi je bilo tudi ime predsednika nadzornega sveta. Ribič je tak sporazum zavrnil, nato pa ga je nadzorni svet v petek, 5. novembra, razrešil s položaja iz krivdnih razlogov. 

Pretekli teden smo ga med pogovorom tudi vprašali, ali je kdo od organov, ki bi lahko bili pristojni za preiskovanje takšnih zadev, bodisi policija bodisi protikorupcijska komisija (KPK), že stopil v kontakt z njim v zvezi s tem primerom. Odgovoril je, da ga ni kontaktiral še nihče. 

Policija dobila anonimno prijavo

A očitno nenavadna kadrovska poteza ni ostala povsem prezrta. Z ljubljanske policijske uprave so nam namreč odgovorili, da so v zvezi s tem primerom prejeli anonimno prijavo. "V povezavi s tem bodo informacije celovito preverjene z vidika morebitnega obstoja razlogov za sum kateregakoli uradno pregonljivega kaznivega dejanja," zatrjujejo. Pri tem še pojasnjujejo, da so v takšnih primerih podani elementi različnih kaznivih dejanj. Šlo bi lahko za dejanja zoper gospodarstvo ali zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva, je še zapisala predstavnica policijske uprave. 

KPK sama uvedla postopek

Odzvali so se tudi v KPK, kjer so na podlagi medijskih objav na lastno pobudo uvedli postopek, saj bi lahko šlo za kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. "Postopek je v fazi predhodnega preizkusa, v okviru katerega se na podlagi pridobljene dokumentacije, podatkov in pojasnil preveri, ali obstaja sum kršitev iz pristojnosti komisije, ter se na podlagi tega odloči o (ne)uvedbi preiskave," so nam še pojasnili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.