(INTERVJU) Ivica Kostelić: Zmagovalec mora biti odporen kot zlato

Franja Žišt Franja Žišt
26.05.2019 20:52

Na idiličnem posestvu v Sobočanih smo obiskali najuspešnejšega hrvaškega smučarja Ivico Kostelića in se z njim pogovarjali o podvigih v še neraziskanih kotičkih sveta, smučarski karieri, poškodbah in receptu za uspeh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivica Kostelić se je skupaj z ženo Elin ter sinovoma Ivanom in Leonom preselil na idilično posestvo v trideset kilometrov oddaljene Sobočane.
Robert Balen

Najuspešnejši hrvaški smučar Ivica Kostelić je tekmovalne proge zamenjal za bela prostranstva manj raziskanih kotičkov sveta, stresno življenje v Zagrebu pa za mir na podeželju. Skupaj z ženo Elin in sinovoma Ivanom in Leonom se je preselil na idilično posestvo v trideset kilometrov oddaljene Sobočane. "Glejte, tamle je srna," pokaže na divjo obiskovalko v njihovem raju.
Ne tako dolgo nazaj ste se vrnili z vašega zadnjega podviga na Islandiji. Ste uresničili zastavljene cilje?
"Želeli smo presmučati dva še ne presmučana vulkana. Do obeh smo želeli priti brez kakršnekoli zunanje pomoči. Vse, kar smo potrebovali, smo vlekli za seboj na pulkah (snežnih saneh, op. p.). Na tem območju sem bil že nekajkrat, a vedno na odpravah, ko smo prečili območje in niso bile povezane z alpskim smučanjem. Tokrat je bilo malo drugače, imeli smo tudi adrenalinski del, ki vključuje ekstremno smučanje na vulkanskih gorah."
In kako vam gre smučanje v gorah? Prvič ste tudi plezali.
"Čisti ekstrem mi ni všeč. Filozofija 'you fall, you die' (če padeš, umreš, op. p.) mi ni blizu. Zame je smučanje uživancija. Ko postane bolj resno, da lahko padeš in zato umreš, to ni več uživancija. Ko sem čutil, da je tako ekstremno, nisem smučal. Smučal sem tam, kjer sem ocenil, da se da smučati. Pri treh smereh sem tako šel le do pol hriba in sem snemal, kjer pa je bilo mogoče, sem šel do vrha in smučal z njega."

Ivica Kostelić: "Na koncu je bila velik del moje ljubezni do smučanja tudi ljubezen do narave, ki obkroža smučanje."
Robert Balen
Ivica Kostelić
Robert Balen
Ivica Kostelić
Robert Balen
Ivica Kostelič
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta