(INTERVJU) Kar se dogaja na Triglavu, je absurdno

Franja Žišt Franja Žišt
25.08.2019 19:33

V tujini imajo na frekventno obiskane gore urejen "dvosmerni promet", mogoče ne bi bilo slabo, da bi imeli tudi na Triglavu eno ferato za gor, drugo za dol, ali pa vsaj izogibališča na posameznih delih sedanje poti, poudarja planinski vodnik Jože Drab.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Biser je Islandija. Domačini tam sicer ne hodijo toliko po gorah, bolj turisti," pravi Jože Drab.
Robert Balen

Slovenska planinska pot je dolga nekaj več kot 600 kilometrov in vsako leto jo obišče več ljudi. Pred dnevi je poleg vodnikov, ki jih imamo o tej poti v slovenščini, izšla še angleška različica, ki jo je, tako kot zadnjo slovensko izdajo, uredil Jože Drab. Avtor številnih planinskih vodnikov je pot prehodil, spoznal pa je tudi številne poti v tujini. Ne nazadnje je planinski vodnik Planinske zveze Slovenije (PZS) in inštruktor planinske vzgoje tudi prvi Slovenec, ki se je povzpel na najvišje vrhove vseh evropskih držav. Ko ni v hribih, je profesor fizike in tehnike na Osnovni šoli Sostro v Ljubljani, kjer vodi tudi gorniški krožek.
Obisk slovenskih gora se povečuje. Lani jih je obiskalo okoli 1,7 milijona ljudi, pred tem 1,4 milijona. Čemu pripisujete tak porast?
"Slovenci smo avanturističen narod in radi potujemo, hodimo v naravo, se gibljemo in, logično, radi gremo v hribe. Slovenija ima precej gorskega sveta, ki ga radi obiskujemo. V zadnjem času je porastlo število opisanih novih poti in zanimivih brezpotij."
Levji delež gre vendarle pripisati povečanju obiska tujih planincev, zato je Planinska zveza Slovenije izdala angleški vodnik po Slovenski planinski poti. Bo v pomoč tujim gornikom?
"Gotovo. Povpraševanje po tej knjigi je bilo ogromno. Najprej smo lani posodobili slovenski vodnik po Slovenski planinski poti, ker je bil prejšnji zastarel. Vsi trije preizkušeni avtorji so se potrudili in pot prehodili znova, čeprav so jo pred tem že večkrat. Vnesli so vse spremembe. Med drugim smo ugotovili, da je pot daljša, kot smo mislili, včasih se je končala v Ankaranu, zdaj se na Debelem rtiču. Ker pa je bilo veliko povpraševanja po tej knjigi tudi v tujem jeziku, smo izdali še angleško različico."

Jože Drab je prvi Slovenec, ki se je povzpel na najvišje vrhove vseh evropskih držav.
Robert Balen
Jože Drab.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta